Acasă55Alba: Statuia principelui Gabriel Bethlen, dezvelită de preşedintele Ungariei

Alba: Statuia principelui Gabriel Bethlen, dezvelită de preşedintele Ungariei

Preşedintele Ungariei, Novak Katalin, a dezvelit sâmbătă, la Alba Iulia, alături de episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, Kato Bela, şi primarul municipiului, Gabriel Pleşa, o statuie a principelui Gabriel Bethlen, la împlinirea a 400 de ani de la înfiinţarea Colegiului Academic, una dintre cele mai importante instituţii de învăţământ din Transilvania secolului al XVII-lea.

Realizată de sculptorul orădean Deak Arpad, statuia principelui Bethlen, considerat unul dintre cei mai importanţi principi ai Transilvaniei, pe care a condus-o între 1613 şi 1629, este amplasată în interiorul cetăţii, într-un scuar de lângă Universitatea ‘1 Decembrie 1918’ Alba Iulia. Lucrarea a fost finanţată de către Eparhia Reformată din Ardeal.

Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, a susţinut că meritele principelui Gabriel Bethlen în Alba Iulia nu pot fi contestate. De numele acestuia se leagă, a afirmat edilul, una din cele mai înfloritoare perioade ale Transilvaniei.

‘Astăzi, împreună cu Eparhia Reformată din Ardeal, trăim un moment de sărbătoare, Ziua unităţii reformate, şi ne exprimăm gratitudinea pentru demersul amplasării statuii principelui în Cetatea Alba Carolina’, a spus Pleşa, care a precizat că rolul municipalităţii a fost doar de a încuviinţa amplasarea statuii.

Prezent la eveniment, secretarul de stat pentru Culte în Guvernul României, Victor Opaschi, a afirmat că principele Bethlen a fost o personalitate marcantă a vremii sale, un conducător pragmatic şi ambiţios, care visa o ţară uşor de guvernat într-o Europă în căutare de echilibru politic şi religios.

‘Prezenţa mea la acest eveniment este o expresie a bunelor raporturi care există în ţara noastră, între stat şi cultele religioase, între Biserica Reformată şi Secretariatul de stat pentru Culte, principala instituţie a statului român care, de 160 de ani, elaborează şi aplică politici publice în domeniul vieţii religioase’, a spus Opaschi.

Inaugurarea statuii a fost marcată de un eveniment care l-a avut în prim-plan pe senatorul PSD de Alba, Călin Matieş. După ce i-a oferit preşedintelui Ungariei un buchet de flori şi o cocardă tricoloră, social-democratul a aşezat o reproducere a unui tablou cu Avram Iancu lângă monument, susţinând că, la 150 de ani de la moartea acestuia, ‘în mijlocul cetăţii trebuia să fie Avram Iancu’.

‘Vreau să-l pun pe Avram Iancu aici, pentru că sunt 150 de ani (de la moartea sa – n.r.) şi cetatea avea nevoie de Avram Iancu. În mijlocul cetăţii trebuia să fie Avram Iancu’, a spus Călin Matieş, răspunzând unei persoane care l-a acuzat că vrea să provoace circ, că ‘nu este vorba de circ, este vorba de identitatea naţională’.

În Alba Iulia a fost amplasat, de aproape două decenii, la câteva sute de metri distanţă de locul statuii principelui Bethlen, un grup statuar dedicat lui Avram Iancu, poziţionat astfel încât acesta ‘să privească’ spre Munţii Apuseni. Aproape o jumătate de miliard de lei, bani vechi, au fost investiţi în 2005 de municipalitate în refacerea ansamblului monumental din Alba Iulia dedicat lui Avram Iancu, deoarece cel anterior era considerat un kitsch.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks