O singură semnalare de consum de droguri în incinta unei unităţi de învăţământ a fost înregistrată în anul şcolar 2022-2023 în judeţul Alba, în cauză fiind întocmit un dosar penal, potrivit celor declarate, miercuri, într-o conferinţă de presă, de către conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba.
Întrebat de jurnalişti dacă în cele 470 de unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţ au fost depistate în anul şcolar precedent cazuri de consum de droguri, adjunctul şefului IPJ Alba, comisar şef Darius Bic, a spus că a existat o singură semnalare de acest gen pe baza unor imagini.
‘O semnalare, dar nu prinsă în flagrant, ci cumva postfactum. Era vorba de ceva imagini, care au fost tratate de către noi potrivit competenţei şi înaintate structurii specializate. Acolo s-au dezvoltat nişte activităţi, dar fiind deja vorba de un dosar penal, noi nu mai putem detalia’, a declarat adjunctul şefului IPJ Alba.
Comisarul şef a adăugat că nu contestă că există un fenomen în rândul tinerilor privind consumul de droguri.
‘Noi nu am contestat existenţa fenomenului, dar spunem strict de ceea ce a fost semnalat în incinta unităţilor de învăţământ. Asta nu înseamnă că fenomenul nu e periculos şi în jurul unităţilor şi că nu vizează elevi’, a spus acesta.
Darius Bic a opinat că poate datorită prezenţei poliţiştilor în unităţile de învăţământ acest fenomen nu are loc în incinta acestora.
‘Fenomenul acesta – care e clar că există şi se manifestă în rândul tinerilor, nu poate nega nimeni, e mai mult decât evident – are mai multe paliere de dezvoltare, de manifestare. Poate că prin prezenţa noastră în unităţile de învăţământ nu se materializează acolo, având în vedere numărul mic de semnalări sau fapte constatate în incinta propriu-zisă. Nu e un secret că Poliţia desfăşoară şi activităţi informative, acolo demersul nostru este substanţial, zicem noi, şi se adresează structurii specializate din Poliţia Română şi anume BCCO. Dar ca număr de semnalări, numărul lor este redus’, a susţinut adjunctul şefului IPJ Alba.
În altă ordine de idei, potrivit datelor prezentate de către şefa Biroului de Siguranţă Şcolară, comisar Mihaela Moldovan, în anul şcolar 2022-2023, la nivelul judeţului Alba, au fost sesizate 61 de fapte penale comise în incinta ori în zona adiacentă unităţilor de învăţământ, din care 47 infracţiuni de lovire sau alte violenţe, 6 infracţiuni de furt, 3 infracţiuni de ameninţare, o infracţiune de purtare abuzivă, o infracţiune de agresiune sexuală, o infracţiune de şantaj, o infracţiune de tulburarea ordinii şi liniştii publice şi o infracţiune de portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.
Au fost identificaţi 63 de elevi autori ai unor infracţiuni, respectiv 46 de elevi victime ale unor infracţiuni.
Potrivit sursei citate, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba a informat Biroul Siguranţă Şcolară cu privire la trei situaţii în care au fost semnalate comportamente de tip bullying.