Un exemplar din ziarul ‘L’Illustration’ din 28 octombrie 1922, în paginile căruia se regăseşte un fotoreportaj de la Încoronarea din 15 octombrie 1922 a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, de la Alba Iulia, este ‘exponatul lunii septembrie’ la Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia.
În cadrul vernisajului mini-expoziţiei, care a avut loc marţi, la Sala Unirii din Alba Iulia, directorul general adjunct al MNU, Tudor Roşu, a arătat că, la 15 octombrie 1922, au fost prezenţi la Încoronarea de la Alba Iulia zeci de ziarişti străini, reprezentând principalele trusturi din Europa şi nu numai.
‘Celebra revistă ‘L’Illustration’ a dedicat mai multe pagini evenimentului de la Alba Iulia’, a spus Tudor Roşu, care a adăugat că, recent, muzeul a reuşit să achiziţioneze un exemplar al numărului în care a fost prezentat fotoreportajul de la Încoronare.
Textul reportajului relatează momentele principale ale încoronării, explică circumstanţele istorice ale evenimentului şi redă o scurtă istorie a Alba Iuliei, justificând alegerea oraşului ca spaţiu al încoronării graţie trecutului său memorabil. Materialul este însoţit de imagini inedite din timpul încoronării.
‘L’Illustratio’n a fost un ziar francez săptămânal, publicat din 1843 până în 1944, iar mai apoi, din 1945 până în 1955, sub numele de ‘France Illustration’.
Prin încoronarea din 15 octombrie 1922 de la Alba Iulia, eveniment supranumit ‘Întabularea Transilvaniei pe România’, a fost consfinţit actul istoric de la 1 Decembrie 1918.
Zeci de mii de persoane, printre care reprezentanţi ai corpului diplomatic, trimişi speciali din mai multe ţări şi jurnalişti străini, au fost prezente atunci la Alba Iulia, la încoronarea ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, ceremonie concepută ca un spectacol de neuitat. Populaţia oraşului era atunci de doar 10.000 de locuitori, iar la încoronare au asistat peste 30.000 de persoane.
Încoronarea ar fi trebuit să aibă loc cu un an mai devreme, în 28 septembrie 1921, dată care corespundea zilei urcării pe tron a Regelui Ferdinand, dar acest lucru nu s-a concretizat din cauza certurilor dintre liderii partidelor politice. De altfel, şi la 15 octombrie 1922, la Încoronare, au absentat liderii unor partide politice din Opoziţie.
Prin intermediul presei şi al cinematografului, evenimentul încoronării de la Alba Iulia a ajuns cunoscut în întreaga lume. O peliculă din 1939, în fapt un Jurnal sonor, realizat de Oficiul Naţional al Cinematografiei din Bucureşti, cuprinde şi imagini filmate în timpul ceremoniei din 1922. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Anamaria Constantin)