O asociaţie din Munţii Apuseni amenajează un traseu turistic tematic, intitulat ‘Via Severus’, care urmează drumul roman ce pleca din anticul Ampelum, oraşul Zlatna de astăzi, către minele din zona Vîlcoi-Corabia şi apoi până în Bucium, nu departe de Roşia Montană.
‘Denumirea traseului pe care îl propunem provine de la împăratul roman Septimius Severus, cel care a ridicat Ampelum-ul la rangul de municipium şi care se presupune că a vizitat oraşul şi a parcurs drumul roman’, a anunţat luni, pe o reţea de socializare, preşedintele Asociaţiei Turism şi Ecologie ‘Trascău Corp’ Zlatna, Adrian Puiuleţ.
Acesta a arătat că, potrivit cercetărilor efectuate de inginerul I. T. Lipovan, drumul scurta distanţa între cele două centre miniere, Ampelum şi Alburnus Maior (Roşia Montană de azi – n.r.).
‘Acesta urca pe coastele Troianului până la Dumbrava, apoi pe culmea Muncelului, pe lângă vârful Tisei până la ‘Dâmbul Pădurilor’, unde terasamentul căii rutiere romane a fost observat pe teren pe distanţa de 1 km. De aici în continuare drumul se îndreaptă spre ‘Fântâna Străjii”, a explicat Puiuleţ.
El a menţionat că în ultima săptămână s-a reuşit marcarea în teren a aproximativ 92% din porţiunea Zlatna -Vîlcoi, cu marcajul turistic TA (triunghi albastru), urmând ca în perioada următoare să fie montaţi şi stâlpii aferenţi traseului.
Adrian Puiuleţ a precizat că, prin acest proiect, se urmăreşte, după identificarea drumului prin deplasări în teren, corelarea potecii turistice cu caracteristicile drumului roman pe cât de mult este posibil, în colaborare cu specialişti în domeniu, tematizarea traseului, cu montarea de panouri informative (informaţii geografice şi istorice) şi bornarea traseului cu aşa numitele borne milliare romane. Asociaţia îşi doreşte o colaborare cu arheologi pentru identificarea a cât mai multor porţiuni din drumul roman şi prezervarea lor in situ.
Un alt obiectiv este identificarea tuturor fântânilor de pe traseu, inclusiv a celor două considerate istorice, Fântâna Străjii şi Fântâna Craiului, şi amenajarea lor. De asemenea, amenajarea unor puncte de odihnă şi/sau de belvedere, unde este cazul, este un alt obiectiv.
Nu în ultimul rând se vrea promovarea traseului, prin pliante, broşuri, obiecte promoţionale (logo-ul traseului, figurine cu efigia împăratului Septimius Severus, copii monede istorice etc.) evenimente, aplicaţii on şi off-line, precum şi realizarea de evenimente specifice, reenactment, ‘Ziua Împăratului’.
‘Via Severus’ este un proiect al Asociaţiei ‘Trascău Corp’, în colaborare cu Asociaţia ‘Baia Domnilor’ din Bucium.