Imagini foto-documentare care reflectă viaţa copiilor basarabeni deportaţi în perioada 1940-1941 şi 1944-1953 pot fi văzute, până în 25 iunie, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia în cadrul expoziţiei ‘Copilăria în Gulag’, vernisată marţi.
Expoziţia reuneşte în jur de 180 de imagini foto-documentare, însoţite de memorii şi documente de arhivă valorificate din colecţiile Muzeului Victimelor Deportărilor şi Represiunilor Politice al Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei şi Muzeului Ţinutului Edineţ.
Imaginile reflectă viaţa copiilor basarabeni condamnaţi la deportare, foamete, rusificare, îndoctrinare şi excizare forţată din propriile familii. Sunt imagini cu copii basarabeni în şcoli din aşezările speciale, cu tineri care erau obligaţi să muncească la defrişarea taigalei, cu copii care s-au născut acolo, cu copii care au murit în deportare.
‘În momentul în care am gândit această expoziţie, (…), vorbeam de un gest de memorie, un gest simbolic, un gest de justiţie simbolică faţă de copiii care au trecut prin gulag. Astăzi, când prezentăm această expoziţie insistăm să spunem şi să atragem atenţia că ceea ce s-a petrecut în imaginile acestea, astăzi asistăm la o repetare a lor (deportarea copiilor ucraineni în Rusia – n.r.). Sunt aproape trase la indigo, se încearcă o ştergere a identităţii. Copii ucraineni sunt rupţi de familie, se încearcă să li se şteargă identitatea’, a spus unul dintre curatorii expoziţiei, Ludmila Cojocaru, conferenţiar la Universitatea de Stat din Moldova.
La rândul său, Virgiliu Bîrlădeanu, cercetător ştiinţific coordonator la Institutul de Istorie din Republica Moldova, a arătat cât de greu a fost acest proiect dedicat ‘memoriei celor fără vină’, cu răscolirea unor amintiri, fiind necesar la un moment dat implicarea în el a unor psihologi.
Potrivit organizatorilor expoziţiei, urmare a politicilor represive ale regimului totalitar-comunist în RSS Moldovenească şi deportărilor staliniste din anii 1941, 1949 şi 1951, au fost deportaţi circa 20.000 de copii, din care 11.899 de copii numai în al doilea val de deportare, din 5-6 iulie 1949.
Unii dintre copii au venit pe lume chiar în trenul cu deportaţi sau departe de locurile natale ale părinţilor şi bunicilor. Un număr mare de copii au murit din cauza foametei organizate sau a condiţiilor vitrege din instituţiile de plasament.
Expoziţia este realizată în cadrul proiectului ‘Consolidarea culturii europene a memoriei prin diseminarea cunoştinţelor istorice şi promovarea valorilor democratice: schimbul şi implementarea bunelor practici între Lituania şi Republica Moldova’, susţinut de Programul Dezvoltării Cooperării şi Democraţiei al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania.
‘Copilăria în Gulag’ a mai fost prezentată în ţara noastră la Timişoara.
Evenimentul de la Alba Iulia este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Ambasada Republicii Lituania din Republica Moldova, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei din Chişinău şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, în parteneriat cu Muzeul Victimelor Deportărilor şi Represiunilor Politice, Centrul de Excelenţă Institutul ProMemoria, Institutul de Istorie, MEC, Universitatea de Stat ‘Alecu Russo’ din Bălţi, Universitatea de Stat ‘B.P. Hasdeu’ din Cahul, Asociaţia Obştească ‘Doorluk’, Muzeul Ţinutului Edineţ şi Muzeul de Istorie şi Etnografie din Soroca. AGERPRES / (A, AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)