În Bucureşti vor fi amplasate două staţii solare de încărcare a bicicletelor şi trotinetelor electrice, în zona staţiei de metrou Izvor şi în incinta campusului Facultăţii de Inginerie a Instalaţiilor, informează ALPAB.
Staţia din Parcul Izvor este amplasată cu sprijinul ALPAB şi este destinată publicului larg, accesul şi utilizarea fiind gratuite. Staţia din incinta campusului (bd. Pache Protopopescu, nr. 66) este disponibilă studenţilor facultăţii.
‘EFdeN, alături de ENGIE, lansează proiectul pilot ‘rCharge cu energie verde’, o staţie sustenabilă pentru încărcarea bicicletelor şi trotinetelor electrice, ce îşi produce energia pe care o consumă şi este realizată din materiale reutilizate. Proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Capitalei prin Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti’, transmite ALPAB prin intermediul unui comunicat.
Nicolas Richard, director general al ENGIE România, a precizat că este vorba despre un proiect pilot şi că staţiile rCharge sunt construite din containere modulare reciclate, materialele utilizate fiind prietenoase cu mediul, iar finisajul pereţilor interiori, din resturi de lemn sau lemn refolosit din paleţi şi placaj. Încărcarea trotinetelor şi bicicletelor electrice se realizează cu energie electrică produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice bifaciale instalate pe acoperişul staţiei. Energia electrică verde produsă este stocată în baterii auto reciclate şi recondiţionate special pentru acest proiect, a precizat el.
‘Am observat că există din partea cetăţenilor o dorinţă de a folosi transportul alternativ. Scopul nostru este de a crea politici publice care să reducă impactul de mediu şi să crească volumul spaţiului verde. Avem ca ţintă creşterea sănătăţii publice şi avem în vedere să găsim soluţii şi posibilităţi de a petrece cât mai puţin timp în trafic. Suntem un pic în urmă faţă de alte oraşe din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte infrastructura dedicată transportului urban alternativ, dar depunem toate eforturile să ne înscriem pe lista oraşelor verzi care folosesc acest tip de transport’, a spus viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu.
Cu ajutorul aplicaţiei ChargeHere, dezvoltată de echipa EFdeN, cei interesaţi îşi pot rezerva locul pentru încărcare şi pot avea acces, în timp real, la informaţii cu privire la disponibilitatea celor şase puncte de încărcare. Aplicaţia ChargeHere este disponibilă în Google Play. Totodată, în cadrul proiectului ‘rCharge cu energie verde’, apa pluvială este recuperată şi utilizată pentru irigarea plantelor din staţie, iar recipientele puse la dispoziţie permit colectarea selectivă a deşeurilor.