Gabriel Băicuş, alpinistul din judeţul Buzău care a urcat pe Everest în anul 2022, anunţă că va încerca să atingă vârful Karakorum 2 (K2) din Pakistan – ‘Muntele Sălbatic’, unul dintre cele mai periculoase masive din lume.
Spre deosebire de expediţiile anterioare, alpinistul român precizează că nu va folosi buteliile de oxigen.
Vârful K2, cu o înălţime de 8.611 metri, reprezintă unul dintre vârfurile muntoase din lume cele mai ”râvnite” de către alpiniştii profesionişti, dar puţini reuşesc să îl cucerească. Cel mai neiertător masiv din salba celor 14 vârfuri cu înălţime de peste 8.000 de metri din lanţul muntos Himalaya-Karakorum, al doilea după Everest ca înălţime, şi-a căpătat de-a lungul vremii un renume la nivel mondial din pricina dificultăţii sale. Traseul spre vârf este tehnic, mai solicitant ca Everest, abrupt, iar condiţiile meteo sunt extreme. Practic, alpiniştii au şansa de a urca muntele doar în lunile iunie, iulie.
Buzoianul Gabriel Băicuş spune că îşi doreşte să urce pe Vârful K2 cu un ajutor minim din partea şerpaşilor şi fără butelii de oxigen.
”Anul acesta o să merg pentru prima dată în Pakistan, unde doresc să escaladez al doilea cel mai înalt vârf din lume, K2 sau ‘Muntele Sălbatic’. Expediţia va avea loc la vară, în data de 15 iunie, şi o să dureze până la sfârşit de iulie, început de august. Vârful K2 se numără printre cele mai grele vârfuri de urcat, o să fie o experienţă cu totul nouă. Vreau să urc cu suport minim din partea şerpaşilor, fără oxigen suplimentar. O să fie foarte greu, însă vreau să îmi testez limitele”, a declarat pentru AGERPRES Gabriel Băicuş.
Urcarea va fi deosebit de dificilă şi presupune depăşirea unui punct critic.
”Este un vârf greu, are secţiuni foarte periculoase, una dintre cele mai periculoase o regăsim la cota 8.200 – 8.300 de metri şi se numeşte ‘Bottleneck’ – ‘gât de sticlă’ s-ar traduce în limba română, acolo sunt nişte pereţi foarte mari de gheaţă care se pot desprinde oricând şi unde aş vrea să stau cât mai puţin timp, deoarece cu cât te expui mai mult, cu atât sunt şanse mai mari ca unul dintre aceşti pereţi să se prăbuşească. Vânturi mult mai mari, avalanşe mult mai mari şi temperaturi mult mai mici, cu gândul la aceste lucruri plec de acasă”, ne dezvăluie Gabriel Băicuş.
Alpinistul buzoian a mai reuşit performanţa de a atinge trei vârfuri din Himalaya de peste 8.000 de metri şi este optimist în ceea ce priveşte reuşita sa.
‘Sunt convins că o să fie mai greu ca pe Everest. Acolo am fost cu şerpaşi, cu oxigen. Aici o să fiu mai mult singur. Îmi dau seama în ce m-am băgat, dar sunt optimist. Este cel de-al patrulea vârf de peste 8.000 de metri pe care încerc să îl urc. În 2021 am urcat Manaslu şi în 2022 a fost dubla Everest şi Lhotse’, a arătat el.
Alpinistul român îşi doreşte să urce toate cele 14 vârfuri din munţii Himalaya de peste 8.000 de metri, performanţă realizată doar de către trei temerari – nepalezul Nirmal Purja care a cucerit ‘optmiarii’ într-un timp record de doar jumătate de an, italianul Andreas Messner şi Kim Chang-ho, din Coreea de Sud.