Şeful misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti, Shane Dixon, a avut-o, miercuri, o întrevedere cu executivul Primăriei Braşov, în care s-a discutat despre efortul de primire a refugiaţilor ucraineni în oraş, atragerea de investitori şi iniţiativele privind transformarea Braşovului într-un ‘oraş verde’.
‘Am avut o întâlnire excelentă (…) cu primarul Braşovului şi aştept cu nerăbdare să continuăm relaţia noastră, colaborând la iniţiative ecologice. Este una dintre preocupările guvernului Statelor Unite, care acţionează pentru independenţa energetică, în special cea regenerabilă. Aşa că aştept cu nerăbdare să continuăm această relaţie aici, în Braşov, pe măsură ce oraşul devine – şi se concentrează pe a deveni – capitala verde a României. Am vorbit şi despre refugiaţi şi despre eforturile impresionante făcute aici, la Braşov, pentru educaţia lor, asigurarea hranei, oferirea de adăpost şi aducerea lor înapoi şi în comunitate, şi în toate aspectele, în special pentru copii şi educaţie. Aşadar, aştept cu nerăbdare să continuăm acest lucru cu conducerea de aici, din Braşov, precum şi investiţiile străine, deoarece vedem că se doreşte dezvoltarea de investiţii străine aici, la Braşov. Avem şi departamente în ambasadă care ar putea ajuta şi cu asta’, a declarat Shane Dixon.
Acesta a subliniat, totodată, că ambasada SUA are ‘o cooperare strânsă cu administraţia din Braşov’ şi că aşteaptă cu nerăbdare să o continue.
De asemenea, diplomatul american a afirmat că municipiul poate beneficia de sprijinul experţilor americani atât în ce priveşte transformarea Braşovului într-un oraş ‘verde’, cât şi în a folosi experienţa acestora în turism, în special cel de iarnă.
La rândul său, primarul Braşovului, Allen Coliban, a prezentat platforma investbrasov.org, unde investitorii americani pot găsi informaţii despre oportunităţile de aici.
‘Am avut o discuţie amplă despre Braşov, despre oportunităţi, despre provocări, despre contextul geopolitic global. Suntem mândri de tot ceea ce am primit ca recunoaştere a eforturilor făcute de comunitatea braşoveană în privinţa războiului şi a crizei refugiaţilor ucraineni. Este un element important pentru a demonstra performanţa administraţiei braşovene, dar şi ospitalitatea comunităţii în astfel de momente grele şi de încercare. Şi, totodată, este o punte pentru a privi spre viitor, pentru că pornind şi construind peste ceea ce comunitatea braşoveană a demonstrat că poate să ofere, putem să discutăm despre planuri de investiţii, despre colaborarea pe mai multe paliere, despre implicarea şi susţinerea Ambasadei Americii pentru organizarea evenimentelor pe care le aducem la Braşov, Forumul Oraşelor Verzi şi pentru atragerea de investitori în oraşul nostru’, a spus primarul Coliban.
Reprezentanţii Ambasadei SUA au mai avut întâlniri cu reprezentanţi ai ONG-urilor şi cu studenţi americani ai Universităţii Transilvania, care beneficiază de programe de studii, a precizat, într-o informare, Primăria Braşov. AGERPRES / (AS – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)