Libertate, egalitate, fraternitate sunt şi principiile care au ghidat protagoniştii revoluţiei care a avut loc în urmă cu 200 de ani în Grecia, a afirmat, marţi, ambasadoarea Sofia Grammata, la un eveniment privind originile greceşti ale influenţei franceze în România.
Institutul Francez din România şi Ambasadele Greciei şi Franţei la Bucureşti au organizat, marţi, evenimentul ‘Les origines grecques de l’influence francaise en Roumanie – L’epoque des phanariotes’ (Originile greceşti ale influenţei franceze în România – Epoca Fanariotă), care a celebrat două secole de la Războiul de Independenţă al Greciei.
‘Grecia este recunoscătoare pentru cei 1.500 de militari francezi care şi-au pierdut viaţa în ţara noastră, pentru eliberarea noastră. Libertate, egalitate, fraternitate este deviza Republicii Franceze şi sunt şi principiile care au ghidat protagoniştii revoluţiei din Grecia. Cele trei texte constituţionale care au fost adoptate în 1822, 1823 şi 1827 au fost influenţate profund de revoluţiile franceze, de Declaraţia Drepturilor Omului şi Cetăţeanului şi de Constituţiile franceze din 1793 şi 1795’, a arătat Sofia Grammata.
Potrivit acesteia, ‘marea influenţă franceză din România are şi rădăcini greceşti’.
‘Este cursul magic al istoriei şi al interacţiunii civilizaţiilor’, a subliniat ea.
La rândul său, ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Laurence Auer, a evidenţiat că evenimentul de la Institutul Francez din Capitală celebrează ‘o istorie comună, aceea a independenţei’.
‘Această aniversare a independenţei este celebrată şi în Franţa. Avem o expoziţie amplă la Luvru’, a amintit ea, evidenţiind influenţa oamenilor de cultură.
‘Există o istorie pe care ar trebui să o descoperim şi să o marcăm în Franţa – aceea a exilaţilor greci, cei îndrăgostiţi de limba franceză şi de francezi şi a exilaţilor români, de asemenea. În fond este vorba de oameni care au trecut prin aceste ţări diferite. I-aş numi mai degrabă, în loc de exilaţi, oameni care au transmis istorie, care au transmis valori’, a punctat Laurence Auer.