Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a participat luni, la Iaşi, la vernisajul expoziţiei ‘Noi, Poporul/We the People’, un eveniment care îşi propune să celebreze legăturile puternice şi durabile de prietenie şi cooperare dintre cele două popoare.
Cu acest prilej, Kathleen Kavalec a ţinut să precizeze că la Iaşi este adusă nu doar o expoziţie de fotografie, ci o poveste, cea a Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România, stabilit de 25 de ani în urmă, în cursul vizitei preşedintelui Clinton la Bucureşti.
‘Preşedintele Clinton a văzut un mare potenţial al poporului român şi al parteneriatului SUA-România. În cei 25 de ani care au urmat, România a făcut cu adevărat mari progrese în consolidarea democraţiei sale, dezvoltându-şi economia şi aderând la NATO în 2005 şi la UE în 2007. Astăzi, România este un aliat model şi găzduieşte forţele multinaţionale ale NATO, inclusiv peste 3.000 de militari americani. Aceşti doi preşedinţi nu ar fi putut să prevadă revenirea războiului în Europa, dar au înţeles bine valorile atemporale şi comune: democraţia, Alianţa şi parteneriatul. Determinarea României a fost cu atât mai lăudabilă în timpul actualei crize, la fel şi empatia şi generozitatea cu care a primit, cu braţele şi inimile deschise, peste trei milioane de refugiaţi ucraineni’, a afirmat Kathleen Kavalec.
Ea a subliniat că ‘România este un aliat care şi-a respectat cuvântul dat: şi-a îndeplinit obligaţiile de a avansa democratic în beneficiul poporului său’, menţionând că şi Statele Unite ale Americii şi-au îndeplinit promisiunile de a-şi sprijini ‘prietenul şi aliatul’.
‘Împreună nici nu am ezitat, nici nu am oscilat în angajamentele noastre privind prosperitatea comună crescută, securitatea comună şi deschiderea faţă de schimburile culturale şi academice. De aceea suntem atât de încântaţi să celebrăm astăzi vernisajul expoziţiei noastre: ‘Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic’. Acest eseu foto tematic ne invită să parcurgem şi ultimii paşi care ne separă şi să celebrăm şi să explorăm relaţiile diplomatice, de securitate, economice şi culturale dintre popoarele României şi Statelor Unite. Această poveste ne aparţine tuturor. Fotografiile pe care le cuprinde surprind cooperarea noastră şi celebrează binecuvântările prieteniei şi lucrurile pe care le pot realiza împreună două popoare bune şi naţiuni măreţe. Ele atestă 25 de ani de interacţiuni directe, pe care se bazează toate iniţiativele de succes, diplomatice şi de altă natură’, a declarat Kathleen Kavalec.
La rândul său, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a afirmat că numele expoziţiei, ‘Noi, Poporul/We the People’, reprezintă un parteneriat strategic care există prin relaţiile diplomatice, economice, politico-militare.
‘Oamenii de pe ambele părţi ale Atlanticului, şi din România şi din SUA, au construit şi trudesc la acest parteneriat, fie că eşti un militar în armata SUA, fie că eşti un român care lucrează la Microsoft sau un alt gigant din tehnologie din Silicon Vally. (…) Latura politico-militară a acestui parteneriat a fost fundamentul acestui Parteneriat Strategic. Românii au luptat umăr la umăr vreme de 20 de ani împreună cu militarii americani în Afganistan, în Irak, precum şi în alte teatre de operaţiuni. În acelaşi timp, avem o altă latură importantă a acestui Parteneriat Strategic, cea economică. Ştiu că doamna ambasadoare şi-a propus să lucreze în această direcţie, să creştem acest comerţ bilateral. (…) Nu în ultimul rând, viza Waiver. Aceasta este obsesia mea şi obiectivul meu fundamental. Sunt convins că luând-o pe doamna ambasadoare partener în acest proiect vom reuşi să aducem România în viza Weiver în 2024. Cred că se pot face paşi importanţi, pentru că suntem determinaţi’, a declarat Muraru.
Secretarul de stat Diana Baciuna a menţionat că pe parcursul celor 25 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic, România a beneficiat atât de sprijin economic, cât şi de garanţia securităţii şi, nu în ultimul rând, de un schimb intercultural.
‘Mai mult de atât, ambele state se bucură de un schimb intercultural susţinut de instituţiile culturale care au potenţat întotdeauna şi au încurajat explorarea elementelor de artă şi cultura americană şi est-europeană. Este un privilegiu şi, totodată, o plăcere. Mă bucur că Iaşiul, un important loc de reper cultural al României, găzduieşte expoziţia ‘Noi, Poporul’, un simbol al diversităţii culturale şi al legăturii interstatale pe care o preţuim atât de mult. Această expoziţie de fotografie însumează şi redă emoţiile a generaţii întregi. Ca element ce ţine de memoria colectivă, fotografia este şi un instrument al diversităţii culturale’, a spus Diana Baciuna.
Directorul pentru Diplomaţie Culturală, Educaţie şi Ştiinţă, Andrei Luca, a explicat raţionamentul din spatele unor astfel de parteneriate strategice.
‘Expoziţia face mai mult decât atât. Ne face un traseu al ansamblului domeniilor cu care se ocupă acest parteneriat, pornind de la cel economic, care ne preocupă atât de mult, culminând cu relaţii culturale, educaţionale, relaţii ştiinţifice care aduc oamenii împreună şi care constituie fundamentul unei relaţii sănătoase, dinamice, care nu se opreşte aici. Expoziţia umanizează acest parteneriat, e o colecţie de evenimente, de întâmplări, care până la urmă construiesc acest parteneriat de 25 de ani. Este un parteneriat care nu se bazează doar pe sfera politică externă, ci este un parteneriat care în mod evident a însoţit parcursul democratic al României în ultimii 25 de ani. E un parteneriat care este o dovadă a ceea ce poate fi realizat dacă oamenii politici au voinţa şi curajul necesare’, a opinat Luca.
Directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, a declarat că fotografiile din expoziţie surprind toate momentele-cheie ale parteneriatului de 25 de ani dintre România şi SUA.
‘Ca Agenţie Naţională de Presă, încercăm să păstrăm în capsula timpului istoria, evenimentele importante. Odată cu trecerea timpului le uităm. E firesc şi uman să uităm. Tocmai asta este menirea unor astfel de evenimente: să readucem permanent în memorie fapte, lucruri care, până la urmă, reprezintă fundamentul statului român şi, până la urmă, evoluţia României. O astfel de promovare a valorilor a fost făcută cu oamenii, prin oameni, dar, mai ales şi cel mai important, pentru oameni. Dacă vă uitaţi atent la toate panourile, veţi vedea chipuri. Sunt chipuri ale tuturor, identificând fiecare individualitate în parte: avem militari, studenţi, profesori, oameni simpli, politicieni. Fiecare dintre ei şi-a adus propria contribuţie la dezvoltarea acestui parteneriat’, a afirmat Claudia Nicolae.
La vernisajul expoziţiei fotografice itinerante ‘Noi, Poporul/We the People’, dedicată aniversării a 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România, eveniment care a avut loc la Palatul Culturii, au participat reprezentanţi ai mediului cultural şi academic, ai administraţiei locale şi judeţene şi politicieni.
Expoziţia este realizată de Ambasada SUA la Bucureşti, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe – Unitatea Arhive Diplomatice, cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi în colaborare cu Universitatea din Craiova.
Înainte de vernisaj, în faţa Palatului Culturii a fost organizată vizionarea expoziţiei fotografice itinerante ‘Noi, Poporul/We the People’.
‘Este singura expoziţie făcută de Ambasada americană în spaţiul liber. Este o expoziţie adresată tuturor persoanelor, poporului. De aceea se numeşte ‘We the People’. Nu are acces restricţionat. Expoziţia include fotografii ale ambasadei, dar şi de la AGERPRES. Sunt două puncte de vedere. Unul din perspectiva ambasadei, celălalt, a românilor care primesc această relaţie româno-americană. Au fost câteva sute de fotografii. S-a decis selectarea unor fotografii cu persoane anonime şi mai puţin cu persoane arhicunoscute. Bineînţeles, sunt şi figuri cunoscute: preşedinţi, vicepreşedinţi, comandanţi de armată, dar sunt prezentaţi în posturi mai puţin rigide, mai prietenoase, de pace şi încurajare’, a declarat Irina Hasnas Hubbard, curatorul expoziţiei.
Expoziţia a mai fost prezentată la Craiova, Timişoara şi Cluj-Napoca, urmând să ajungă şi la Constanţa şi Bucureşti.