Statele Unite ale Americii rămân angajate, împreună cu România, atât la nivel naţional, cât şi la cel local, pentru a ajuta refugiaţii ucraineni, a declarat luni, cu prilejul vizitei la centrul de refugiaţi CATTIA din Braşov, ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec.
Aceasta i-a felicitat pe români şi pe braşoveni în special pentru modul exemplar în care, de la începutul acestui război, s-au implicat în ajutorarea refugiaţilor, menţionând că a vorbit cu mulţi dintre aceştia şi că unii i-au împărtăşit ‘atât poveşti dureroase despre ţara lor natală, cât şi poveşti emoţionante despre sprijinul pe care l-au primit aici’.
‘Un refugiat ucrainean mi-a spus ‘românii sunt îngerii noştri păzitori!’. Într-adevăr, empatia şi sprijinul acordat de România în acest moment critic vor rămâne mult timp în memorie. Colaborarea dintre administraţia locală a Braşovului şi guvernul român, organizaţiile internaţionale, sectorul privat şi ONG-uri este cu adevărat remarcabilă. Am fost impresionată de modul în care centrul CATTIA a trecut de la furnizarea de servicii de primă intervenţie la o gândire pe termen lung în ceea ce priveşte integrarea, pe măsură ce războiul s-a prelungit. În prezent, refugiaţii din Ucraina au locuri de muncă, învaţă limba română şi îşi trimit copii la şcoală, în timp ce aşteaptă cu nerăbdare ziua în care se vor putea întoarce acasă’, a declarat Kathleen Kavalec.
Pe de altă parte, ea a vorbit şi despre încercările Rusiei de a submina sprijinul pe care Ucraina îl primeşte de la celelalte ţări.
‘Din păcate, de la începutul războiului, Rusia a încercat să ne dividă şi să submineze angajamentul nostru de a ajuta refugiaţii ucraineni. Grupurile pro-Kremlin desfăşoară campanii de ură şi de dezinformare pentru a crea resentimente împotriva refugiaţilor ucraineni în întreaga lume, inclusiv în România. Aceste tactici nu vor funcţiona. Trebuie să rămânem total uniţi în sprijinul nostru pentru ucraineni şi pentru refugiaţii ucraineni. Statele Unite rămân angajate, împreună cu România, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, pentru a ajuta refugiaţii. Din februarie 2022, am oferit peste 57 de milioane de dolari pentru a sprijini ajutorul oferit de România şi vom sta umăr la umăr cu românii atât timp cât va dura acest război’, a explicat diplomatul american.
Primarul, Braşovului, Allen Coliban, i-a mulţumit ambasadoarei americane pentru sprijinul pe care România şi Braşovul l-au primit la nivel diplomatic, precum şi ‘în tot ceea ce am făcut în susţinerea crizei refugiaţilor ucraineni, atât la nivel instituţional, cât şi la nivelul mass-media’.
La rândul său, viceprimarul Flavia Boghiu a subliniat că vizita ambasadorului Statelor Unite la Braşov ‘este încă o dovadă că ceea ce au făcut braşovenii pentru comunitatea de refugiaţi ucraineni (…) este un model de bună practică pentru toată ţara’.
Totodată, în cadrul discuţiilor cu diplomatul american, viceprimarul Braşovului a vorbit despre o nouă finanţare, începând de la 1 septembrie, din partea UNHCR, menită să sprijine activităţile centrului şi care se vor concentra pe învăţarea limbii române pentru copiii din comunitatea ucraineană.
Coordonatorul centrului pentru refugiaţi de la CATTIA, Andreea Vrânceanu, a precizat că, de la începutul conflictului, aproximativ 16.000 de persoane au beneficiat de sprijinul centrului. Conform înregistrărilor pentru noul program guvernamental de sprijin pentru refugiaţii ucraineni, în Braşov sunt aproximativ 1.300 de familii.