Summitul Comunităţii Politice Europene care va avea loc pe 1 iunie la Chişinău reprezintă ‘un mesaj foarte puternic’ că Republica Moldova ‘nu va fi lăsată singură în nicio circumstanţă, în niciun context’, a afirmat, luni, ambasadorul acestei ţări la Bucureşti, Victor Chirilă.
El a declarat, într-un briefing de presă, că, în această perioadă, ‘se va intensifica această propagandă şi acest bombardament cu ştiri false din partea Federaţiei Ruse’.
‘Acest eveniment, evident, nu este pe placul Federaţiei Ruse (…) – reuniunea Comunităţii Politice Europene, care înseamnă de fapt că Republica Moldova nu este singură, că Republica Moldova este parte a Europei, că Republica Moldova este parte a lumii occidentale, libere, democratice şi acest lucru, desigur, nu le place deloc autorităţilor ruse, care văd Republica Moldova ca fiind parte a spaţiului său de influenţă. Faptul că 50 de lideri europeni, şefi de state şi guverne, oficiali europeni din Parlamentul European, Comisia Europeană, vor fi la Chişinău, aceasta înseamnă că Republica Moldova nu este singură, este un mesaj foarte puternic (adresat) lumii întregi şi în special neprietenilor că Republica Moldova nu va fi lăsată singură în nicio circumstanţă, în niciun context, că va beneficia de susţinerea necesară, economică, politică şi de securitate, pentru ca Republica Moldova să facă faţă acestor riscuri, să menţină stabilitatea sa politică, să se dezvolte economic, să implementeze reformele şi să continue pe calea integrării europene’, a arătat Chirilă.
Potrivit acestuia, acest summit este ‘o investiţie din partea Republicii Moldova’.
‘Izolarea, am constatat acest lucru nu o singură dată, izolarea Republicii Moldova costă foarte scump şi acest summit este o investiţie în viitorul european, democratic şi în securitatea noastră, în prosperitatea noastră’, a subliniat el.
Ambasadorul a precizat că domeniile abordate la reuniunea de la Chişinău se suprapun cu cele din cadrul Platformei de susţinere a Republicii Moldova, iniţiată de România, împreună cu Franţa şi Germania, dar ‘nu va fi o întâlnire a donatorilor’.
‘Este o platformă de dialog politic şi de impulsionare a cooperării între toate statele Europei care îşi doresc o lume liberă, democratică şi îşi doresc foarte mult să prospere împreună, să fie interconectate în cât mai multe domenii’, a completat el.
De asemenea, evenimentul de pe 1 iunie este văzut la Chişinău ca o oportunitate de promova interesele naţionale.
‘Ne dorim ca producătorii noştri agricoli sau din sfera industrială să aibă acces liber pe piaţa europeană, ne dorim o interconectare tot mai strânsă în domeniul energetic şi transport. Dar, un scop strategic primordial pentru acest an este să iniţiem negocierile de aderare la Uniunea Europeană şi evident că reuşita acestui summit va fi un argument foarte puternic în favoarea atingerii acestui obiectiv’, a transmis Victor Chirilă.