Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, miercuri, pe ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, cu ocazia încheierii misiunii sale la Bucureşti.
Şeful diplomaţiei române a evidenţiat contribuţia ‘pozitivă’ şi ‘solidă’ a ambasadorului Cord Meier-Klodt în beneficiul relaţiilor bilaterale româno-germane, care ‘au devenit mai puternice şi dinamice, inclusiv prin consolidarea dialogului politic, la toate nivelurile, şi extinderea cooperării sectoriale’, arată un comunicat MAE transmis AGERPRES.
Bogdan Aurescu a evidenţiat ‘relaţiile bilaterale excelente, de natură strategică, dintre cele două state, care se bazează pe legături puternice la nivel interuman, social şi economic, Germania fiind de mulţi ani primul partener comercial al României şi al treilea investitor în ţara noastră’.
Cei doi oficiali au reconfirmat interesul pentru o coordonare sporită la nivel european, în baza intereselor şi valorilor comune.
Întrevederea a prilejuit un schimb aprofundat de opinii privind rezultatul, apreciat ca foarte bun de către cei doi interlocutori, al alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova, desfăşurate la duminică, ministrul român de Externe evidenţiind că acestea ‘reprezintă o victorie clară a forţelor democratice şi pro-reformă şi o dovadă a maturităţii electoratului, marcând un pas important în direcţia avansării parcursului european al Republicii Moldova, proces pe care România l-a susţinut constant şi substanţial şi pe care îl va susţine în continuare’.
Aurescu a pledat, în linie cu mesajul pe care l-a prezentat la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de luni, de la Bruxelles, ca UE şi statele membre să susţină puternic eforturile noului Guvern, ale noii majorităţi parlamentare şi ale preşedintelui Maia Sandu îndreptate spre reformarea statului, inclusiv a administraţiei, spre consolidarea statului de drept şi spre eficientizarea luptei anticorupţie.
El a subliniat că următorii ani vor reprezenta pentru Republica Moldova şi, în egală măsură pentru UE, o oportunitate care nu poate fi ratată pentru întărirea şi avansarea procesului de reformă şi a parcursului european al Chişinăului, care poate deveni un veritabil model în acest sens în cadrul Vecinătăţii Estice a UE, care are importanţă strategică.