Lansarea noii discipline de studiu obligatoriu pentru liceu dedicată istoriei poporului evreu şi Holocaustului reprezintă ‘un important pas înainte’, care dovedeşte că Holocaustul şi victimele sale nu vor fi niciodată uitate, a declarat, marţi, ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, la ceremonia organizată la Palatul Victoria cu ocazia introducerii la nivel naţional a predării cursului ‘Istoria Evreilor. Holocaustul’.
‘Este un important pas înainte, care dovedeşte că Holocaustul şi victimele sale nu vor fi niciodată uitate. Aş dori să felicit Guvernul României, precum şi pe istoricii şi specialiştii în educaţie ale căror cunoştinţe şi eforturi pe parcursul ultimilor câţiva ani au făcut posibil acest curriculum. Vă mulţumesc pentru contribuţia şi pentru dedicarea faţă de acest subiect de importanţă vitală’, a afirmat Kavalec.
Ea a menţionat că acest demers a fost sprijinit de Ambasada SUA care a oferit vara trecută programul de schimb profesional International Visitor Leadership, finanţat de Departamentul de Stat american pentru câţiva dintre membrii comisiei care a dezvoltat programa şcolară.
‘Această vizită a oferit membrilor comisiei posibilitatea de a se consulta cu experţi american. Pe măsură ce trec anii şi numărul martorilor şi supravieţuitorilor Holocaustului scade, este mai important decât oricând ca această cumplită perioadă a istoriei noastre să fie pusă în lumină. Din nefericire, societăţile noastre continuă să se confrunte cu recrudescenţa discursului motivat de ură şi a negării Holocaustului de către grupuri antisemite şi neonaziste din multe ţări. Trebuie să rămânem atenţi în privinţa acestor curente. Educaţia este esenţială pentru a ne asigura că generaţiile viitoare nu vor porni din nou pe acest drum întunecat. (…) Lansarea acestei discipline de studiu este o ocazie perfectă de a reflecta asupra felului în care noi ca lideri putem face mai mult pentru a combate discursul urii şi pentru a ne opune celor care denigrează grupurile minoritare şi care se folosesc de distorsionarea şi negarea Holocaustului în scopul câştigului politic’, a transmis ambasadorul SUA.
Kavalec a dat asigurări că Ambasada SUA va continua să sprijine educaţia despre Holocaust, inclusiv prin evenimente precum Şcoala de vară ‘Elie Wiesel Study Tour’, care ajută la formarea unei noi generaţii de profesor şi activişti civici.
‘Aşa cum a spus Elie Wiesel, pentru cei morţi şi pentru cei vii trebuie să aducem mărturie, pentru că nu suntem responsabili doar de memoria celor morţi suntem responsabili şi pentru ceea ce facem cu această memorie’, a evidenţiat ea.
La rândul său, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer, a afirmat că prin introducerea materiei ‘Istoria evreilor. Holocaustul’ se asigură faptul că istoria nu este uitată.
‘Astăzi este o zi foarte importantă pentru România şi specială. (…) Prin introducerea materiei ‘Istoria evreilor. Holocaustul’ se asigură că istoria nu este uitată. Când discutăm despre istorie nu vorbim numai despre perioada de glorie, trebuie să ne uităm şi la perioadele mai întunecate, iar Holocaustul este cunoscut pentru inumanitatea sa, pentru atrocităţile sale şi, din această istorie, această oră întunecată, avem o obligaţie faţă de multiplele victime să ne aducem aminte de ei, să ne aducem aminte de numele lor, dar avem şi obligaţia de a ne aduce aminte de aceste lucruri pentru ca istoria să nu se repete. Pare că lucrurile sunt evidente, dar ştim că avem de-a face cu atât de multe ameninţări în ziua de astăzi. Oamenii neglijează Holocaustul. Discutăm despre ştiri false şi despre negarea existenţei Holocaustului. Deci, vă mulţumesc foarte mult că aţi fost deschişi, că sunteţi curioşi şi vă invit să deveniţi apărători ai valorilor societăţii noastre. Opuneţi-vă urii, opuneţi-vă ştirilor false’, a declarat Gebauer, conform traducerii oficiale.
El a remarcat că introducerea acestui curs face ca România să iasă în evidenţă. ‘Este important pentru România, dar trebuie să avem în vedere că introducerea acestui curs face ca România să iasă în evidenţă. Este un lucru pe care nu îl vedem în prea multe ţări. Pentru mine, ca un reprezentant al Germaniei, ca ambasador al Germaniei, desigur, Germania nu este în măsură să dea exemple despre cum ar trebui alte ţări să se comporte în legătură cu acest subiect, pentru că până la urmă Germania cumva a iniţiat acest element de groază, dar vreau să aplaud România pentru acest pas curajos’, a completat Peer Gebauer.
Prezent la ceremonie, Rami Teplitskiy, viceambasador al Israelului la Bucureşti, a mulţumit pentru dedicaţia pentru această iniţiativă.
‘Vreau să mulţumesc Parlamentului pentru sprijinul şi dedicaţia pentru această iniţiativă. Vreau să-i mulţumesc în mod clar domnului Vexler pentru eforturile făcute, care au transformat acest element în realitate. Materia este predată în clasele a XI-a şi a XII-a şi nu discutăm numai despre predarea istoriei evreilor şi despre evenimentele tragice, dar să şi dăm naştere unui sentiment de solidaritate. Istoria evreilor este strâns legată de istoria românească. Este important ca elevii să ştie despre acest capitol întunecat şi este esenţial să evităm astfel în viitor repetarea istoriei. (…) Legăturile române cu Israelul sunt mai puternice decât oricând şi acest eveniment este o dovadă a acestui lucru. Eforturile române pentru a combate antisemitismul, definirea antisemitismului şi includerea în legislaţie sunt foarte apreciate de statul Israel’, a afirmat diplomatul, potrivit traducerii oficiale.