AcasăStiri generaleANA - o instalaţie interactivă compusă din reţele neurale, lansată în perspectiva...

ANA – o instalaţie interactivă compusă din reţele neurale, lansată în perspectiva festivalului de new media art

O instalaţie interactivă compusă din reţele neurale ‘cu o dispoziţie spre predicţii’ ANA – Avatar Neural Artificial a fost lansată, miercuri, la conferinţa dedicată celei de-a III-a treia ediţii a Festivalului de new media art RADAR, o radiografie anuală a industriei de new media art, care va avea loc între 14 şi 16 octombrie în Capitală.

Sorina Topceanu, cofondator RADAR, a precizat că ANA, creată de o echipă de artişti români, Mihai Cojocaru, directorul tehnic&creativ al festivalului, care a şi ghidat algoritmul AI de generare a avatarurilor, şi rec.ON (Adrian Ridu), va fi prezentată publicului larg la Palatul Oscar Maugsch, una dintre cele trei locaţii de pe traseul festivalului, alături de Palatul Bursei – CCI şi GHICA House, unde este găzduit de Fundaţia România de Mâine.

‘Instalaţia asta a pornit practic cu un research acum câteva luni, când avea o formă mai rudimentară şi trebuia să fie un simplu chat de text cu care interacţiona şi, pe măsură ce am început să facem research pentru ea şi să explorăm potenţialul acesta al reţelelor neurale, de diferite tipuri, de diferite modalităţi, am înţeles că poate să fie o entitate mult mai complexă cu care se poate interacţiona într-un fel mult mai uman la nivel de conversaţie. Şi am tot adăugat tot felul de componente pe care colegul meu Adi le-a dezvoltat la nivel de cod şi le-a implementat şi le-a orchestrat să meargă împreună’, a precizat Mihai Cojocaru.

ANA este o instalaţie interactivă, care foloseşte algoritmi de inteligenţă artificială pentru fiecare componentă din pipeline-ul său, fiind creată pe baza celor mai noi modele de reţele neurale, cu ajutorul cărora poate să îndeplinească operaţii complexe.

Mai întâi, ca să ‘audă’ întrebările utilizatorului, interpretează vocea umană şi o procesează ca text, urmează ‘gândirea’, acest text este analizat şi, în urma înţelesului extras, se formulează un răspuns creativ original. Odată conceput un răspuns, textul este transformat în ‘vorbire’, iar cuvintele spuse şi inflexiunile lor sonore sunt analizate şi folosite să genereze în timp real animaţii faciale. Aceste procese sunt automatizate să funcţioneze fără intervenţie umană şi împreună realizează un ‘avatar neural artificial’, calibrat unic cu o dispoziţie pentru predicţii despre viitor, a arătat Cojocaru.

‘Oracolul AI’ este printre primele proiecte dezvoltate la nivel mondial care folosesc o astfel de configuraţie, bazată pe cele mai eficiente şi cele mai noi modele de reţele neurale, ANA oferind o experienţă în timp real în care utilizatorul se poate conecta cu inteligenţa artificială într-un playground ideatic, păstrând însă o interacţiune naturală, o conversaţie cu un avatar umanoid futurist.

‘Planul nostru, pe viitor, este să continuăm cumva să folosim diverse tehnologii pentru ca acest avatar pe care l-am creat să prindă o formă din ce în ce mai umană, să-l îmbunătăţim, să aibă corp, gesturi, care pot fi generate în timp real’, a menţionat Adrian Ridu.

RADAR va găzdui, în total, o selecţie de peste 30 de proiecte multidisciplinare realizate de artişti români din toată ţara, o secţiune dedicată copiilor şi o serie de trei talk-uri susţinute de invitaţi internaţionali de la festivaluri recunoscute în acest segment precum Nxt Museum- Amsterdam, Light Art Museum – Budapesta, X Media Art Museum – Istanbul, Wro Art Center – Wroclau, Ars Electronica – Linz.

Categoriile evenimentului sunt: ‘Realitate augmentată’, ‘Realitate Virtuală’, ‘Mapare Video’, ‘Instalaţii interactive’, ‘Inteligenţă artificială şi Metahumans’, Game Art şi NFT-uri.

Artiştii selectaţi sunt: Aural Eye, Adistu, AMC Ro Studio, Anca Damian, Augmented Space Agency, Cote.ggml, Denis Flueraru, Dan Adrian Ionescu, Dragoş Iulian Matei, Dragoş Dogioiu, Emil Drăgan, Ioana Mischie, Ionuţ Moldovanu, Cristina Bodnărescu, Les Ateliers Nomad, Lucian, Noiseloop Studio, Rizi studio, Sandu Milea, Ştefan Damian, Tammy Lovin, Toma Herciu.

Tema acestei ediţii este ‘Metavers’, pentru a aduce mai aproape noţiunea de avatar şi înţelesul acestuia de-a lungul istoriei. Avatarul este atât un concept primitiv, cât şi curent, precizează organizatorii, amintind că, în acest moment, identităţile umane au şi o latură digitală care îşi caută în permanenţă o formă funcţională şi estetică.

Programul RADAR este următorul: 14 octombrie între 14,00 – 23,00; 15 şi 16 octombrie între 11,00 – 23,00.

Biletele pot fi achiziţionate de pe iabilet.ro (RADAR şi RADAR Kids) la preţul de 50 de lei (adulţi) şi 25 de lei (elevi, studenţi). Mai multe informaţii se găsesc pe paginile dedicate de Facebook şi Instagram. Pe baza biletului se pot vizita toate cele trei spaţii expoziţionale.

Evenimentul este dedicat şi celor mici, vârsta recomandată fiind de peste 6 ani.

AGERPRES este partener media al evenimentului.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks