O nouă lege în Spania şi câteva dispoziţii în alte ţări, în principal din Asia: concediul menstrual, acordat femeilor care suferă de menstruaţie dureroasă, rămâne un drept rar în lume, relatează luni AFP, arată Agerpres.
– Spania: o nouă lege, fără precedent în Europa –
Parlamentarii spanioli au adoptat definitiv, în februarie 2023, un proiect de lege care a creat concediul menstrual pentru femeile care suferă de menstruaţii dureroase, o premieră în Europa.
Durata concediului medical pe care medicii îl pot acorda femeilor care suferă de menstruaţii dureroase nu este specificată în noua lege.
– Japonia: în lege din 1947 –
În Japonia, dreptul la concediu menstrual este consacrat prin lege începând din 1947: companiile nu pot obliga o angajată să lucreze dacă aceasta solicită să fie în concediu menstrual.
Nu există o limită a numărului de zile acordate pentru acest tip de concediu, însă el este în general neplătit.
Aproximativ 30% dintre companii propun plata integrală sau parţială a acestor concedii periodice, potrivit unui sondaj al Ministerului Muncii realizat în 2020, la care au participat 6.000 de companii. Sondajul a stabilit ulterior că doar 0,9% dintre angajatele eligibile au declarat că şi-au luat concediu menstrual.
– Coreea de Sud: o zi pe lună –
În Coreea de Sud, angajatelor li se permite să îşi ia o zi de concediu menstrual pe lună, aceasta fiind neplătită.
Companiile care nu respectă legea sunt pasibile de o amendă de cinci milioane de woni, adică aproximativ 3.750 de euro.
Potrivit unui sondaj din 2018, 19% dintre angajate au declarat că foloseau dreptul la concediu menstrual.
– Indonezia: una sau două zile –
În Indonezia, o lege adoptată în 2003 prevede una sau două zile de concediu plătit la începutul ciclului menstrual, în cazul menstruaţiilor dureroase.
Legea impune doar că angajatele trebuie să îşi anunţe angajatorii cu privire la data la care îşi iau un astfel de concediu. Însă, implementarea dispoziţiilor legii este lăsată în seama companiilor şi a salariatelor.
În practică, multe companii permit doar o zi de concediu menstrual, sau chiar niciuna, alegând să ignore legea.
– Taiwan: maximum trei zile pe an –
Taiwanul recunoaşte, de asemenea, dreptul la concediu menstrual pentru angajate, în limita unei zile pe lună şi a unui total de trei zile pe an.
Totuşi, este posibil ca angajatele să beneficieze de mai multe zile de concediu menstrual, acestea fiind însă considerate zile de concediu medical.
Concediul menstrual se plăteşte, la fel ca şi concediul medical, cu echivalentul unei jumătăţi de zi lucrate.
– Zambia: „Ziua Mamei”, din 2015 –
Ţară din sudul Africii, Zambia a adoptat în 2015 o lege prin care se acordă femeilor dreptul la concediu menstrual, care le permite acestora o zi liberă în plus pe lună, fără preaviz sau certificat medical, în cazul menstruaţiei dureroase.
Supranumit în ţară „Ziua Mamei”, concediul menstrual este în general acceptat, însă unii angajatori rămân reticenţi şi solicită, spre exemplu, ca femeile să îi notifice în prealabil.
„Unele companii nici nu vor să audă despre faptul că angajatele lor au dreptul la ‘Ziua Mamei’ „, a declarat Ruth Kanyanga Kamwi, specialistă în comunicare şi activistă pentru drepturile femeilor. Însă, datorită sindicatelor, tot mai multe salariate îşi exercită acest drept.
– Mai multe companii din întreaga lume –
În lume, mai multe companii oferă angajatelor posibilitatea de a-şi lua concediu menstrual. Spre exemplu, fondul australian de pensii Future Super, compania indiană de livrări Zomato sau producătorul francez de mobilă Louis Design oferă şase, zece, respectiv 12 zile de concediu suplimentar plătit pe an salariatelor care suferă de menstruaţii dureroase.
Această mişcare este recentă, iar sindicatele, în special din Australia, militează pentru generalizarea acestui tip de drept în cadrul companiilor.
În Franţa, Partidul Socialist (PS), care a inclus concediul menstrual în programul său pentru alegerile prezidenţiale din 2022, oferă de la sfârşitul anului 2022 o zi de concediu menstrual angajatelor din sediul său.
Municipalitatea Saint-Ouen (Seine-Saint-Denis), condusă de un membru PS, a lansat la data de 27 martie un experiment cu un astfel de concediu (până la două zile) pentru angajatele sale care suferă de menstruaţie dureroasă sau de endometrioză.
sursa – AGERPRES
Articolul ANALIZĂ/ Concediul menstrual, un drept încă rar în lume apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro