Execuţia bugetară pe anul 2022 ar putea fi mai mare cu 39% faţă de cea de anul trecut, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului Piatra-Neamţ, Andrei Carabelea.
Edilul a precizat că bugetul va creşte de la 214 milioane lei, cât a fost în 2021, la aproape 300 milioane lei.
‘Din această sumă, veniturile proprii ale municipiului sunt de aproximativ 162 milioane lei, veniturile pe care le vom primi de la bugetul de stat sunt de aproximativ 49 milioane lei, sumele care vor fi atrase prin implementarea proiectelor europene vor ajunge la circa 90 milioane lei. Vom avea în total cheltuieli de 321 milioane lei. Este o diferenţă între sumele aferente cheltuielilor şi cele veniturilor. Această diferenţă reprezintă practic excedentul de aproximativ 21,5 milioane lei realizat anul trecut, excedent care se va duce automat în zona de investiţii a municipiului’, a declarat primarul Andrei Carabelea.
Edilul a subliniat că bugetul pentru investiţiile din 2022 este cel mai mare pe care l-a avut vreodată municipiul Piatra-Neamţ.
‘Vom avea investiţii de la bugetul local de 63 milioane lei şi aproximativ 90 milioane lei din fonduri europene, ceea ce înseamnă peste 48% din ponderea bugetului de cheltuieli’, a precizat Andrei Carabelea.
Între investiţii se numără reabilitarea unor străzi şi a ştrandului municipal, finalizarea şcolii şi grădiniţei din cartierul Speranţa şi realizarea de noi locuri de parcare.
‘Dintre toate proiectele, unul este esenţial şi reprezintă şi cel mai mare efort financiar de la bugetul local. Am decis împreună cu colegii din executiv să ne asumăm din bugetul local, ca fiind soluţia 100% care ne garantează că acest proiect de va finaliza, proiectarea şi realizarea reţelei de apă şi canalizare menajeră pe principalul coridor de mobilitate, b-dul Traian şi b-dul Decebal’, a explicat primarul municipiului Piatra-Neamţ.
În privinţa pârtiei de schi, edilul a explicat că este un proiect eşuat iar zona trebuie pusă în valoare prin alte investiţii.
‘Pârtia de schi de pe Cozla, din păcate, în condiţiile vremii de azi, este un proiect eşuat, din punctul de vedere al administraţiei pe care o coordonez. Pentru zona Cozla, anul acesta venim cu o serie de proiecte de reamenajare peisagistică şi urbanistică pentru care am alocat peste 2,5 milioane lei. Încercăm să punem în aplicare 4 fişe de proiect deja elaborate pentru inovare turistică şi realizare a unor zone de activităţi care să folosească resursele şi să le pună în valoare, inclusiv instalaţiile de pe Cozla’, a explicat primarul municipiului Piatra-Neamţ.
Andrei Carabelea a mai spus că, în premieră, va exista şi un buget participativ în cuantum de 500.000 lei, proiectele urmând să fie propuse de cetăţeni. Proiectele cele mai votate vor fi finanţate până la concurenţa acestei sume.
În ceea ce priveşte datoria publică a municipiului Piatra-Neamţ, edilul a prognozat că aceasta va scădea la 22%.
Proiectul de buget este publicat pe site-ul primăriei din data de 12 ianuarie şi se află în consultare publică timp de 15 zile.
Conducerea primăriei va organiza şi o serie de consultări cu reprezentanţii sistemului de educaţie, partidelor politice, mediului de afaceri, ONG-urilor, asociaţiilor sportive şi a mass-media.
După aceste consultări va exista o perioadă în care se pot depune contestaţii urmând ca primăria să formuleze răspunsuri, şi un raport final.
Pe 4 februarie, proiectul de buget va fi supus adoptării în şedinţa Consiliului Local.