test
AcasăPoliticaAngel Tîlvăr: „O prezenţă robustă a militarilor SUA în România creşte nivelul...

Angel Tîlvăr: „O prezenţă robustă a militarilor SUA în România creşte nivelul de securitate a întregului Flanc Estic.”

În marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut vineri, 16 februarie, o întrevedere cu James Mattis, fost secretar al apărării din SUA.

În cadrul întâlnirii a fost reiterată necesitatea continuării eforturilor bilaterale în vederea consolidării securităţii euro-atlantice şi aprofundării Parteneriatului Strategic România-SUA. Discuţiile au acoperit o gamă largă de teme de interes comun, inclusiv evoluţiile geopolitice actuale, ameninţările la adresa securităţii globale şi posibilităţile de consolidare a colaborării bilaterale în domeniul apărării. Ambii oficiali au subliniat importanţa dialogului continuu şi a cooperării internaţionale în faţa provocărilor complexe.

„Parteneriatul cu Statele Unite reprezintă o prioritate pentru România şi pentru instituţia pe care o conduc. Odată cu războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, întreaga arhitectură de securitate s-a schimbat, dar noi vom continua să clădim parteneriate solide şi să investim într-un viitor sigur şi prosper”, a arătat ministrul Angel Tîlvăr.

Ministrul român al apărării a reiterat importanţa menţinerii unei prezenţe permanente a trupelor SUA în România, complementară capabilităţilor de descurajare şi apărare ale NATO. De asemenea, oficialul român a subliniat contribuţia semnificativă, pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, a dislocării elementelor Diviziei 10 Munte în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu la începutul lunii martie a anului trecut, concomitent cu redislocarea în SUA a militarilor din Divizia 101 Aeropurtată (Asalt aerian).

În acest context, ministrul Tîlvăr a transmis că Ministerul Apărării Naţionale acordă o atenţie deosebită programelor de modernizare pentru bazele în care sunt dislocate trupe Aliate şi ale Statelor Unite.

Astfel, proiectul de modernizare a Bazei 57 „Mihail Kogălniceanu”, cu o valoare totală de aproximativ 12 miliarde de lei (fără TVA), vizează consolidarea infrastructurii aeriene, inclusiv piste de decolare-aterizare, facilităţi administrative şi sociale, zone de depozitare, precum şi mentenanţa aeronavelor şi se desfăşoară în colaborare cu Brigada 101 Aeropurtată a SUA. De asemenea, au fost amintite proiectele aflate în desfăşurare pentru extinderea Bazei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu”, Câmpia Turzii, în valoare totală de aproape 1,7 miliarde lei (fără TVA), esenţiale pentru creşterea sinergiei şi a nivelului de interoperabilitate în cadrul activităţilor operaţionale ale militarilor români şi americani.

Un punct important pe agenda discuţiilor a fost reprezentat şi de importanţa continuării acordării asistenţei de securitate Ucrainei, în contextul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse. „România va continua să sprijine Ucraina atât la nivel bilateral, în coordonare cu alte state aliate, cât şi în cadrul Uniunii Europene”, a transmis oficialul român.

De asemenea, a fost abordată şi importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică, fiind reiterat faptul că atenţia crescută a leadership-ului politico-militar al SUA faţă de regiune este un proces binevenit în direcţia creşterii angajamentului american, prin elaborarea Strategiei SUA pentru Marea Neagră.

„Scopul nostru comun este o regiune stabilă ancorată în comunitatea euro-atlantică, cu state reziliente şi suveranitatea statelor din regiune respectată. Vom continua să lucrăm cu partenerii noştri pentru a identifica toate soluţiile politico-diplomatice şi militare de sprijinire a deciziilor aliate cu privire la importanţa strategică a Mării Negre. Obiectivul nostru este menţinerea securităţii Mării Negre pe agenda NATO”, a concluzionat ministrul Angel Tîlvăr.

Articolul Angel Tîlvăr: „O prezenţă robustă a militarilor SUA în România creşte nivelul de securitate a întregului Flanc Estic.” apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks