Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită menţinerea mandatelor rectorilor şi a Senatelor universitare la 4 ani şi o limită de două mandate şi maximum 8 ani pentru funcţia de rector.
De asemenea, ANOSR cere creşterea ponderii studenţilor în alegerea rectorilor instituţiilor de învăţământ superior la 25%, precum şi nemodificarea taxelor universitare pe parcursul studiilor.
‘Solicităm Ministerului Educaţiei, Guvernului şi Parlamentului României includerea amendamentelor ANOSR referitoare la patru teme mari de interes din proiectul legii Învăţământului Superior: creşterea ponderii studenţilor în alegerea rectorilor instituţiilor de învăţământ superior la 25%; menţinerea mandatelor rectorilor şi senatelor universitare la 4 ani şi introducerea limitării de a ocupa funcţia de rector la maximum 2 mandate şi maximum 8 ani, în acord cu prevederile iniţiale ale Legii nr. 1/2011; nemodificarea taxelor universitare pe parcursul şcolarităţii, astfel încât studenţii să aibă predictibilitate, încă de la admitere, asupra costului studiilor universitare’, a transmis ANOSR, printr-un comunicat remis miercuri AGERPRES.
Studenţii cer şi modificarea procedurii de constatare a plagiatelor, astfel încât aceasta să ‘funcţională’.
‘În actuala formă a legii, în considerarea Deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 364/2022, tezele de doctorat plagiate pot fi anulate de instanţa de contencios administrativ în termen de maximum un an de la acordarea titlului de doctor, chestiune ce nu satisface exigenţele necesare în materia eticii şi integrităţii academice’, a explicat ANOSR.
Organizaţia a propus Ministerului Educaţiei reformularea articolului referitor la constatarea plagiatului în tezele de doctorat, astfel încât acesta să respecte exigenţele instanţei de contencios constituţional.
Conform ANOSR, articolul respectiv ar trebui să prevadă următoarele: ‘Orice persoană fizică sau juridică poate sesiza CNATDCU privind existenţa plagiatului într-o teză de doctorat. CNATDCU se pronunţă asupra sesizării, potrivit normelor materiale şi procedurile stabilite prin Ordin al Ministrului Educaţiei, confirmând sau infirmând existenţa plagiatului, CNATDCU se pronunţă asupra sesizării în maximum 90 de zile de la înregistrare. Dacă CNATDCU infirmă existenţa plagiatului în teza de doctorat, acest fapt nu împiedică depunerea unei noi sesizări. Prevederile privind abuzul de drept sunt aplicabile în mod corespunzător. Dacă CNATDCU confirmă existenţa plagiatului în teza de doctorat, acesta publică decizia de confirmare a plagiatului pe site-ul propriu şi introduce, în maximum 15 zile, acţiunea în constatarea caracterului plagiat al lucrării la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Bucureşti’.