Reciclarea deşeurilor a fost realizată, anul trecut, în procent de doar 8,6% din cantitatea totală generată în judeţul Bihor, a declarat miercuri, în Colegiul prefectural, reprezentanta Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Bihor, Adriana Calapod, care a prezentat Analiza Planului Judeţean de Gestionare a Deşeurilor.
‘Din cantitatea totală de deşeuri de 125.152,10 tone, raportată în anul 2021 de operatorii autorizaţi pentru activitatea de colectare a deşeurilor, cantitatea deşeurilor reciclate este 10.767,34 tone (8,60% din total), iar cantitatea deşeurilor supuse altor forme de valorificare este de 16.979,46 tone (13,57%)’, se arată în raportul prezentat de Adriana Calapod, şef de serviciu în cadrul APM Bihor.
Ea a precizat contextul naţional şi european al tranziţiei spre o economie circulară, în care reciclarea este imperativă, dar şi conştientizarea cetăţeanului de limitele planetei.
Potrivit acesteia, toţi cetăţenii Bihorului (100%, în urban, 99,9%, rural) au acces la servicii de salubritate, prin cei trei operatori de salubritate din judeţ – Salubri Aleşd, RER Vest şi AVE Bihor, sistemul de management al deşeurilor fiind coordonat de ADI Ecolect, organismul responsabil de salubritatea din Bihor.
‘Obiectivul de minimum 50% de reducere prin reciclare a cantităţilor de deşeuri municipale eliminate prin depozitare, calculat la cantităţile aferente anului 2021, ar trebui să fie în valoare de 62.575,64 tone, obiectiv neîndeplinit întrucât cantităţile efectiv reciclate în anul 2021 sunt de 10.767,34 tone (8,60% din totalul colectat), cantităţi încă mult inferioare ţintei de 50%’, se arată în raportul APM Bihor.
Chiar dacă din datele prezentate anterior rezultă că operatorul depozitului nu a reuşit să trateze corespunzător toate deşeurile preluate, există totuşi o evoluţie în sensul creşterii gradului de tratare în ultimii ani, respectiv de la 8,86% în anul 2015, la 53,28% în anul 2021.
În perioada 2015 – 2021 a avut loc şi o creştere a cantităţilor de deşeuri intrate în depozit, din cauza preluării deşeurilor din alte judeţe (Alba, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Maramureş, Sălaj, Satu Mare), care în perioada respectivă nu deţineau depozite conforme.
Gestionarea deşeurilor va fi însă tot mai bine efectuată, a precizat reprezentanta APM, având în vedere că aproape toţi cetăţenii Bihorului au, în prezent, acces la servicii de salubritate, astfel că autorităţile pot implementa, prin ADI Ecolect, şi promova măsuri pentru creşterea cantităţilor de deşeuri reciclate.
De asemenea, se vor reduce cantităţile de deşeuri depuse la haldă prin intrarea în funcţiune, în această lună, a Staţiei de tratare mecano-biologică a deşeurilor (prin selectare, deshidratare şi incinerare la fabrica Holcim).
România are obligaţia de a asigura reducerea, până în anul 2025, cu cel puţin 75% a cantităţii de deşeuri care ajung în depozitele de deşeuri conforme, din totalul deşeurilor generate, prin utilizarea raţională a resurselor naturale, inclusiv a materialelor considerate astăzi deşeuri, având ca prioritate reutilizarea resurselor deja existente în circuitele economice locale şi naţionale prin reintroducerea deşeurilor în economia circulară.
Ţara noastră şi-a asumat atingerea, până în anul 2025 a unui nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare a deşeurilor municipale de minim 55% din greutatea acestora. Obiectivul de reducere a cantităţilor de deşeuri municipale eliminate prin depozitare, pentru anul 2022, este de 60% (reciclare 50% şi 10% alte forme de valorificare).