Aproape 50 de producători şi meşteri artizani participă la Târgul de Crăciun de la Târgu Mureş, care s-a deschis luni, în Piaţa Teatrului, în acest an fiind pentru prima dată când toate căsuţele au fost grupate în acelaşi loc.
‘Avem 45 de mici producători şi artizani care vor fi la aceste căsuţe pe toată perioada târgului, care ţine din 4 decembrie până în 4 ianuarie. E un târg mai lung decât în alţi ani, la cererea publicului care îşi doreşte şi după Anul Nou să poată să iasă în centrul oraşului, să admire bradul şi să ia un ceai cald sau un vin fiert. Am propus anul acesta primăriei să facem un târg unitar, totul să se desfăşoare în acelaşi loc, aşa cum se întâmplă şi în alte oraşe din ţară şi atunci ne-am extins pe toată piaţa teatrului, nu ştiu dacă a mai fost folosită aşa de mult vreodată, iar aici găzduim 37 de căsuţe şi 13 tracuri cu mâncare şi bunătăţi de iarnă. În acest an, târgul festiv ocupă toată Piaţa Teatrului, în jurul bradului de Crăciun, şi oferă nu doar oportunitatea de a achiziţiona cadouri pentru cei dragi, ci creează o adevărată atmosferă festivă pentru sărbători’, a declarat organizatorul târgului, Cristina Manoilă.
Potrivit Cristinei Manoilă, la căsuţele din lemn din jurul bradului de Crăciun se regăseşte o gamă largă de cadouri handmade specifice sărbătorilor de iarnă, dar şi delicatese pregătite special pentru perioada festivă.
‘În faţa teatrului vor fi amplasate rulotele iar alături va funcţiona un carusel, care va fi o adevărată încântare pentru copii. Trenuleţul lui Moş Crăciun va circula şi el, spre încântarea celor mici’, a mai spus organizatorul Târgului de Crăciun.
Primarul din Târgu Mureş, Soos Zoltan, a precizat că municipalitatea nu a contribuit material la organizarea târgului, pe fondul restricţiilor bugetare impuse administraţiilor publice locale.
‘Anul acesta, Primăria nu a investit, având în vedere acea hotărâre de guvern care a adus nişte restricţii pe cheltuielile publice. Aşadar, era important pentru noi să avem Târgul de Crăciun şi să avem partenerii cu care am lucrat de ani de zile. Mă bucură faptul că s-a realizat la timp toată pregătirea şi eu cred că faţă de anul trecut este mult mai bine gândit. Se ocupă şi zona din faţa Teatrului Naţional, care până acum era o zonă mai uitată şi aşa toată Piaţa Teatrului a fost ocupată de Târgul de Crăciun. Putem oferi posibilitatea, fiindcă sunt foarte multe biserici, asociaţii care vor să vină pentru manifestări. Desigur, astea nu sunt contra cost, fac parte din socializarea acestui oraş. Este foarte bine să vină oamenii, să aibă această dorinţă de a participa, de a arăta ce pot să facă: coruri bisericeşti sau şcoli, oricine doreşte să implice. Noi asigurăm locaţia, desigur, o să fie o mini-scenă’, a declarat presei Soos Zoltan.
Edilul a spus că, duminică, a fost lansat oficial Adventul sau Aşteptarea Crăciunului, o ceremonie romano-catolică, în cadrul căreia, în fiecare duminică, până la Crăciun, se aprinde câte o lumânare.
‘La fiecare weekend câte o lumânare se aprinde, este o sărbătoare tradiţională europeană. Şi eu cred că pe lângă faptul că este o sărbătoare importantă, mesajul este că Târgu Mureş este un oraş creştin, cu tradiţie creştină şi să rămânem aşa’, a afirmat primarul.
Primarul a precizat că, marţi, va avea loc tradiţionala aprindere a luminilor festive, iar în perioada 4 – 23 decembrie, copiii îl vor putea întâlni pe Moş Crăciun în fiecare zi la Târgul de Crăciun, lângă Turnul Franciscanilor.