Casa primului primar român al municipiului Alba Iulia, Camil Velican, şi în care în decembrie 1918 au avut loc primele şedinţe de lucru ale Consiliului Dirigent, urmează să fie restaurată de către municipalitate, care a alocat aproape 6 milioane de lei pentru investiţie.
Întrunit joi în şedinţă ordinară, Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia a aprobat o hotărâre prin care, având în vedere piaţa de investiţii/construcţii, s-a actualizat practic devizul general, valoarea iniţială estimată fiind de peste 4,3 milioane de lei. Potrivit indicatorilor tehnico-economici, valoarea totală a investiţiei, inclusiv TVA, este de 5.918.681,30 de lei. Durata de realizare a investiţiei, care va fi finanţată de la bugetul local şi alte surse, este de 8 luni.
Proiectul de restaurare/reabilitare şi punere în valoare a casei memoriale, aflată acum într-o stare avansată de degradare, este inclus în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Alba lulia, actualizată pentru perioada 2014-2023.
Imobilul a fost achiziţionat de administraţia locală în 2016, cu 535.548 de lei. Se preconiza atunci ca, până la 1 Decembrie 2018, să fie amenajată Casa Memorială ‘Camil Velican’.
În prezent, imobilul se află într-o stare tehnică precară, iar pentru restaurarea şi punerea în valoare a acestui monument istoric sunt necesare lucrări de intervenţie ce presupun refacerea elementelor constructive distruse şi degradate de trecerea timpului, repararea acoperişului (refacerea şarpantei şi a învelitorii), refacerea ornamentelor şi a tencuielilor interioare şi exterioare, refacerea soclului, a pardoselilor şi a tâmplăriei din lemn, amenajarea curţii şi a împrejmuirii.
Imobilul a fost construit la începutul secolului al XX-lea, în 1903, şi are o valoare simbolică deosebită pentru că a găzduit mai multe întâlniri ale fruntaşilor ardeleni care au discutat o serie de probleme organizatorice legate de Marea Adunare Naţională din 1 Decembrie 1918, precum şi şedinţele de la Alba Iulia ale organismului desemnat drept Guvern al Transilvaniei.
‘Casa familiei Velican a devenit unul dintre principalele locuri stabilite pentru primirea delegaţilor şi de întâlnire a fruntaşilor ardeleni în vederea organizării zilei de l Decembrie. Consfătuirile începeau de dimineaţa şi adesea se terminau târziu în noapte. (…). A fost aleasă această casă deoarece era încăpătoare, clădirile instituţiilor din oraş fiind ocupate de autorităţile administraţiei austro-ungare. Un alt criteriu a fost acela că familia Velican avea vechi relaţii cu luptătorii marcanţi pentru cauza Unirii. (…). Consiliul Dirigent a funcţionat aici, până la strămutarea sa la Sibiu, pe 4 decembrie 1918’, potrivit unui articol semnat de către nepoata lui Camil Velican, Elena Giurgiuman, şi apărut în urmă cu mai mulţi ani într-o revistă cu profil istoric din Alba Iulia – Dacoromania.
Ca o recunoaştere a valorii lui organizatorice, Camil Velican a fost numit pe 3 decembrie 1918 primar al oraşului Alba Iulia, devenind, totodată, şi primul primar român din acest oraş. Între 1922-1926 a ocupat funcţia de prefect, calitate în care a organizat festivităţile încoronării din octombrie 1922. Pe plan politic, a fost organizatorul Partidului Naţional Liberal în Alba.
Avocatul Camil Velican a decedat în 1937, la vârsta de 58 de ani. Odată cu venirea regimului comunist la putere, soţia sa, Georgeta, a fost persecutată şi arestată. În anul 1950, casa i-a fost naţionalizată, Georgeta Velican fiind evacuată din locuinţă în doar patru ore. În 1952, i s-a impus domiciliu obligatoriu la Ocna Mureş. A decedat în 1968, în casa unei nepoate din Cluj. A primit post mortem titlul de ‘luptător pentru rezistenţa anticomunistă’. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)