Autorităţile sanitar-veterinare din Arad au dublat controalele rutiere pentru prevenirea transportului de porci în condiţiile confirmării unui focar de pestă porcină africană la o fermă din Timiş, fiind sistat şi comerţul cu animale din zona afectată.
Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat joi, pentru AGERPRES, că s-au luat măsuri speciale pentru a se evita extinderea pestei în judeţul Arad, unde deocamdată nu există niciun caz confirmat.
‘Suntem în alertă maximă după confirmarea pestei la o fermă din Timiş şi am dublat controalele rutiere pentru a preveni transportul de animale fără documente. Am sistat şi acordarea de avize de comerţ cu porci din zona afectată şi amplificăm campania de informare la sate cu privire la măsurile pe care oamenii trebuie să le ia pentru a-şi proteja gospodăriile’, a spus Marcel Roşu.
El a precizat că ultimele două focare de pestă din judeţul Arad, confirmate în gospodării, au fost închise în luna martie.
Prezenţa virusului pestei porcine africane a fost confirmată într-o fermă cu un efectiv de 39.191 de porcine, din localitatea Parţa, judeţul Timiş, aparţinând societăţii Smithfield (SMF) România, ferma fiind plasată sub supraveghere oficială, a informat, miercuri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
‘În seara zilei de 11.10.2022 a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) într-o fermă cu un efectiv de 39.191 de porcine, din localitatea Parţa, judeţul Timiş, aparţinând SC SMF România SRL. Imediat după notificarea suspiciunii de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă şi au plasat ferma sub supraveghere oficială. La nivel local a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Timiş, care a adoptat Programul de Măsuri pentru combaterea focarului de PPA’, potrivit unui comunicat al ANSVSA.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic.