Arad: Carnea de miel costă 45 de lei kilogramul, cu 10 lei mai mult decât anul trecut

0
189

Carnea de miel a început să fie vândută în pieţele din Arad chiar dacă mai sunt aproape trei săptămâni până la Paşte, însă preţurile sunt mult mai mari decât în anii trecuţi, majoritatea comercianţilor cerând 45 de lei pe kilogramul de carcasă.

Cea mai ieftină carcasă de miel se găseşte în Piaţa Catedralei din Arad, respectiv 40 de lei, în timp în cea mai mare piaţă din municipiul Arad – Piaţa ‘Mihai Viteazul’ – se vinde cu 45 de lei.

‘S-au scumpit toate, nu mai putem da la preţul de anul trecut că ieşim pe pierdere’, a spus, pentru AGERPRES, o comerciantă care în 2021 vindea carcasa de miel cu 35 de lei, iar acum cu 45 de lei.

Carnea de miel se vinde în pieţe în condiţiile în care la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad nu a fost depusă nicio solicitare de autorizare a unor abatoare temporare, pentru sacrificările de Paşte.

‘În judeţ există trei abatoare autorizate să funcţioneze tot timpul anului, dar înainte de Paşte avem în fiecare an solicitări de la primării pentru autorizarea unor abatoare temporare. Până în acest moment nu avem nicio cerere. Cei care vor să sacrifice mieii pentru a comercializa carnea trebuie să se adreseze primăriei de care aparţin, care ne transmite nouă cererea de autorizare a abatorului temporar. Asta în condiţiile în care primăriile trebuie să îşi ia angajamentul gestionării deşeurilor de origine animală în cazul persoanelor fizice care fac sacrificările, pentru că firmele au deja contracte cu unităţile de incinerare’, a declarat marţi, pentru AGERPRES, directorul adjunct al DSVSA Arad, Gheorghe Cioban.

Conform sursei citate, în anii în care preţul oferit la export pentru miei este unul bun, crescătorii preferă să vândă animalele în alte ţări şi astfel carnea se vinde mai puţin în pieţele interne. Implicit, sunt mai puţine cereri de autorizare de abatoare temporare.

În 2021, în pieţele din Arad carcasa de miel se vindea cu 30 – 35 de lei kilogramul. În urmă cu cinci ani, preţul era cuprins între 22 şi 30 de lei. AGERPRES / (AS – autor: Marian Buga, editor: Karina Olteanu)

Sursa: AGERPRESS