Aproximativ 200 de copii ai refugiaţilor ucraineni participă ca ‘audienţi’ la cursuri în şcoli şi grădiniţe din judeţul Arad, iar pentru jumătate dintre ei sunt organizate şi cursuri de limba română, pentru a se putea înscrie la şcoală la fel ca elevii români.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Arad, Marius Gondor, a declarat joi, pentru AGERPRES, că numărul elevilor ucraineni este mai mare decât înainte de vacanţa de vară, dar fluctuează în permanenţă, pentru că unii refugiaţi pleacă cu familiile în alte ţări europene, în timp ce alţii sosesc în judeţul Arad.
‘Majoritatea acestor copii sunt repartizaţi la unităţi de învăţământ din municipiul Arad, unde sunt audienţi la cursuri, dar şi în alte şcoli din judeţ, cum ar fi Ineu sau Nădab. Am înfiinţat şi nouă grupe de studiu a limbii române pentru circa 120 de elevi, pentru ca ulterior să se poată înscrie în şcoli’, a spus Gondor.
Majoritatea elevilor refugiaţi care merg la cursuri sunt copii ai unor angajaţi care au fost relocaţi de companii din Ucraina în Arad.
ISJ Arad a oferit 60 de tablete pentru copii refugiaţi, pentru ca aceştia să poată participa şi la cursuri online susţinute de sistemul de educaţie din ţara lor.
Preşedintele filialei judeţene Arad a Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), Gavrilă Miculaiciuc, a precizat, pentru AGERPRES, că în judeţ sunt stabiliţi în prezent între 600 şi 700 de refugiaţi, majoritatea în municipiul Arad. În luna august, numărul lor era mai mare, de aproximativ 1.000.
El a adăugat că UUR va continua, alături de numeroase asociaţii, să sprijine refugiaţii ucraineni din judeţ. AGERPRES / (AS – autor: Marian Buga, editor: Marius Frăţilă)