Elemente din vase ceramice vechi au fost găsite pe acelaşi teren agricol de lângă oraşul Sântana pe care, la începutul lunii octombrie, câţiva tineri au descoperit aproximativ 650 de monede din argint, care au fost duse la Complexul Muzeal Arad pentru evaluare de către specialişti.
Primarul oraşului Sântana, Daniel Tomuţa, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că după descoperirea monedelor, a verificat terenul agricol respectiv, pe care era cultivată rapiţă, şi a găsit mai multe bucăţi din vase de ceramică vechi, astfel că locul a fost împrejmuit pentru protejare.
‘Elementele din ceramică pe care le-am găsit le-am dus la Primărie pentru a le păstra în cazul în care specialiştii doresc să le analizeze. Terenul a fost împrejmuit şi aşteptăm ca reprezentanţii Muzeului din Arad să vină să facă cercetări suplimentare, poate va fi deschis un nou sit arheologic în zona noastră, unde avem deja un sit la Cetatea Sântana. Cred că şi acest teren agricol, pe care au fost găsite monedele din argint, păstrează urme ale unei vechi aşezări umane’, a spus primarul.
Contactaţi de AGERPRES, reprezentanţii Complexului Muzeal Arad spun că analizează posibilitatea efectuării unor cercetări pe terenul respectiv.
‘Noi facem cercetări la Cetatea Sântana în fiecare an, dar luăm în calcul să studiem şi acest nou perimetru. Deocamdată aşteptăm efectuarea unei expertize complete asupra monedelor găsite în zonă, suntem în discuţii pentru a colabora cu un specialist de la un alt muzeu din ţară, pentru că la Arad nu avem în acest moment un expert pe monede’, a declarat directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad, Bogdan Blaga.
La începutul lunii octombrie, câţiva tineri au găsit aproximativ 650 de monede din argint pe un câmp de la marginea oraşului Sântana, fiind preluate de reprezentanţii Primăriei, care le-au predat Direcţiei Judeţene pentru Cultură Arad. Ulterior, acestea au fost duse la Complexul Muzeal Arad.
Monedele au fost găsite la vest de localitate, la o distanţă de doi kilometri de oraş, pe câmp cu rapiţă.
‘Câţiva tineri au venit la Primărie luni (4 octombrie – n.r.) şi ne-au predat monedele. Au spus că le-au găsit pe câmp, erau într-un vas din lut parţial spart şi învelit într-un material textil. Am anunţat imediat Direcţia Judeţeană pentru Cultură Arad. (…) Tinerii spun că s-au documentat pe internet şi ar fi vechi de circa o mie de ani’, spunea primarul la acea dată.
Primăria intenţionează să recupereze monedele după evaluarea ce va fi făcută de către experţi, pentru a fi expuse în muzeul local.