Fermierii arădeni reclamă pierderi financiare însemnate din cauza preţului redus la jumătate, faţă de anul trecut, la grâu, orz sau alte culturi înfiinţate în toamnă, afirmând că nu îşi mai pot acoperi cheltuielile pe care le-au avut.
Directorul Direcţiei pentru Agricultură Arad, Ioan Martin, a declarat luni, pentru AGERPRES, că grâul se vinde în judeţ cu 75 – 80 de bani kilogramul, faţă de 1,5 – 1,6 lei anul trecut, iar orzul se vinde cu 65 de bani, faţă de 1,5 lei anul trecut. Rapiţa se vinde cu 1,8 lei, în timp ce anul trecut se vindea cu 3 – 4 lei.
‘Explicaţii pentru această înjumătăţire a preţurilor culturilor înfiinţate în toamnă nu suntem noi în măsură să oferim, dar fermierii sunt nevoiţi să vândă chiar şi pe pierdere, pentru că producţia se poate degrada dacă este ţinută pe stoc o perioadă mai îndelungată’, a spus Ioan Martin.
Preşedintele Asociaţiei ‘Ţăranul Nădlăcan’, Gheorghe Porubsky, a declarat, pentru AGERPRES, că la grâu şi la orz fermierii pierd aproximativ 1.500 de lei la fiecare hectar înfiinţat.
‘Preţurile foarte mici de pe piaţă ne fac să fim pe pierdere absolută. La grâu, am avut cheltuieli de 5.500 de lei la hectar, iar la o producţie de aproximativ 5.000 de kilograme la hectar pe care o înregistrăm recuperăm doar vreo 4.000 de lei. Cam aceeaşi situaţie este şi la orz. Cu alte cuvinte, la fiecare hectar pierdem 1.500 de lei, în unele cazuri chiar 2.000 de lei’, a spus Porubsky.
Fermierii din asociaţie au avut în acest an circa 2.500 de hectare de grâu şi 250 de orz.
La rândul său, unul dintre cei mai mari fermieri din vestul ţării, Dimitrie Muscă, a declarat, pentru AGERPRES, că doar la rapiţă a reuşit să facă profit în acest an, datorită unei producţii bune.
Combinatul Agroindustrial Curtici, pe care îl conduce Muscă, a înfiinţat în toamnă 2.500 de hectare de grâu.
‘Ca să mai reduc pierderile, folosesc o mare parte din grâu ca furaje la fermele de animale, dar fermierii care nu au animale au pierderi însemnate. Cred că motivul preţurilor foarte mici la cereale are legătură cu faptul că traderii cumpără grâu mai ieftin adus din Ucraina direct din Portul Constanţa, deşi la ora actuală există o interdicţie de vânzare a cerealelor din Ucraina pe teritoriul României’, a spus Muscă.
Combinatul Agroindustrial Curtici gestionează ferme care au în total 50.000 de porci, 3.000 de vaci, 7.600 de hectare de terenuri agricole şi 36 de magazine de desfacere, în special pentru carne, produse din carne şi lactate.
Cu privire la producţia de grâu din acest an, directorul Direcţiei pentru Agricultură Arad a declarat că se situează la media anuală şi este uşor peste cea de anul trecut, când a fost secetă.
Astfel, în judeţ s-a cultivat grâu pe o suprafaţă de 77.950 de hectare, iar producţia medie este de 5.210 kilograme la hectar. Anul trecut, suprafaţa cultivată a fost de 91.173 de hectare, iar producţia, de 5.150 de kilograme la hectar.
În cazul orzului, suprafaţa totală cultivată a fost de 10.050 de hectare, iar producţia medie este de 5.220 de kilograme la hectar. Pentru orzoaica de toamnă, cultivată pe 1.761 de hectare, a fost raportată o producţie medie de 5.070 de kilograme, iar orzoaica de primăvară, cultivată pe 2.000 de hectare, are o producţie de 3.350 de kilograme la hectar.
Rapiţa de ulei a fost cultivată pe 32.714 hectare, iar producţia este de 3.330 de kilograme la hectar.
Judeţul Arad are o suprafaţă arabilă de 350.000 de hectare, din suprafaţa totală de 775.000 de hectare.