Acasă93Arad: Investitorii importanţi sunt descurajaţi de şomajul foarte mic din judeţ

Arad: Investitorii importanţi sunt descurajaţi de şomajul foarte mic din judeţ

Investitorii importanţi care caută să se relocheze din Asia sau Occident în Estul Europei şi au studiat piaţa din Arad se tem să-şi mute afacerile aici din cauza şomajului foarte mic, care este de aproximativ 1%, ceea ce le-ar crea dificultăţi în a recruta personal, au constatat autorităţile, care spun că se caută soluţii de a aduce mai mulţi muncitori din afara Uniunii Europene.

Preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Arad, Gheorghe Seculici, a anunţat, joi, că în luna iunie va organiza, în colaborare cu Consiliul Judeţean (CJ), o conferinţă specială pentru investitorii străini, care se vor întâlni cu autorităţi şi companii de resurse umane, cu scopul de a demonstra că există potenţial pe piaţa forţei de muncă din judeţ.

‘Există mulţi investitori care testează piaţa arădeană. Sunt companii mari care caută să se relocheze în România, fie din Asia, fie din Occident, dar la Arad sunt speriate de nivelul scăzut al şomajului, care se învârte în jurul a 1%. Se întreabă de unde pot recruta personal în aceste condiţii. Conferinţa pe care o organizăm are ca scop să demonstreze că există posibilitatea asigurării nu a câtorva mii, ci chiar zeci de mii de angajaţi pentru companiile arădene’, a declarat Seculici, precizând că sursa acestor lucrători ar fi externă.

La rândul său, preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca, a declarat că, în ultimele săptămâni, a avut mai multe întâlniri cu mari investitori şi că ‘temerea lor se leagă într-adevăr de faptul că ar putea întâmpina dificultăţi la recrutarea de personal’.

‘Este într-adevăr o problemă, dar am găsit o soluţie. Am avut discuţii cu companii internaţionale care se ocupă de relocarea angajaţilor, fie din Asia, fie din alte părţi ale lumii, din Europa de Est, din Balcani, şi pot spune în acest moment că orice investitor care va căuta angajaţi se va putea adresa acestor companii de intermediere. Arădenii care doresc să muncească, muncesc. Sunt puţine locuri în ţară, ca la noi, unde oamenii se trezesc cu noaptea în cap să facă naveta, uneori de la 50 km, cu autobuzele. De aceea, era nevoie de o infuzie de forţă de muncă din exterior, care să completeze oferta locală. Asta înseamnă, într-un fel, şi internaţionalizarea Aradului, schimbarea tabloului etnic al judeţului nostru. O spun cu toată responsabilitatea, avem astăzi în judeţ un tablou etnic divers, cu grupuri etnice care acum doi-trei ani nu erau încă reprezentate. Sunt oameni harnici, care au plecat de acasă să muncească şi să îşi ajute de aici familiile. Nu trebuie să avem rezerve faţă de ei, aşa cum nici cei din Occident, unde se angajează conaţionalii noştri emigraţi, nu trebuie să aibă rezerve faţă de români’, a declarat Iustin Cionca.

În prezent, peste 3.000 de angajaţi din Sri Lanka muncesc în judeţul Arad. Alături de aceştia muncesc vietnamezi, pakistanezi, indieni şi persoane din Bangladesh.

Potrivit CCIA Arad, cel puţin trei companii locale se ocupă cu recrutarea de personal din spaţiul asiatic, iar un concern internaţional cu acelaşi obiect de activitate a anunţat că îşi mută sediul de la Bucureşti la Arad.

Joi, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad erau listate 224 de companii mari sau firme mai mici care fac angajări, oferind 1.400 de locuri de muncă, majoritatea în domeniul automotive şi construcţii. Sute de locuri de muncă au rămas neocupate însă de luni de zile, pentru că angajatorii nu găsesc personal.

Conducerea AJOFM Arad a atras atenţia de mai multe ori că este nevoie urgentă de importul a cel puţin 10.000 – 15.000 de muncitori din ţări non-UE din cauza lipsei forţei de muncă în judeţ. De altfel, în luna ianuarie, instituţia a transmis că numărul cererilor de import de forţă de muncă depuse de agenţii economici a crescut de zece ori în ultimul an, pe fondul deficitului de personal dispus la angajare.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks