Mii de persoane din mediul rural din judeţul Arad au primit, marţi, mesaje de alertă pe telefoanele mobile, transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru a-i responsabiliza pe oameni cu privire la incendierea miriştilor, care au provocat pagube însemnate în luna martie, inclusiv o biserică istorică şi trei locuinţe fiind distruse.
‘Stop incendiilor de vegetaţie uscată! Fiţi responsabili! În luna martie incendiile de vegetaţie uscată şi fond forestier au afectat 300 ha, provocând incendierea unei biserici monument istoric, a trei locuinţe şi mari pagube materiale. Incendierea terenurilor este interzisă şi se pedepseşte conform legislaţiei în vigoare cu neacordarea subvenţiilor APIA şi cu amendă. ISU Arad’ – este mesajul transmis exclusiv în mediul rural.
Luni, purtătorul de cuvânt al ISU Arad, Ruxandra Klein, declarase pentru AGERPRES că incendiile de vegetaţie scăpate de sub control la care au intervenit pompierii de la începutul lunii martie au afectat suprafeţe agricole mai mari decât în tot anul 2021, una dintre cauze fiind seceta din această perioadă. În perioada 1 – 27 martie 2022 au fost înregistrate 80 de intervenţii ale pompierilor la arderi necontrolate, care au afectat 300 de hectare de terenuri agricole şi păşuni. În tot anul 2021, a fost afectată o suprafaţă mai mică, respectiv 226 de hectare.
‘Explicaţia are legătură în primul rând cu condiţiile climatice, în această perioadă fiind înregistrată secetă în vestul ţării, ceea ce a favorizat extinderea incendiilor de vegetaţie’, spunea Ruxandra Klein.
La mijlocul lunii martie, o biserică veche de trei secole din judeţul Arad, monument istoric, a ars după ce persoane din comuna Vârfurile au dat foc vegetaţiei uscate de pe un teren agricol, pentru a-l curăţa. Biserica era situată în satul Vidra şi era construită în anul 1724. AGERPRES / (AS – autor: Marian Buga, editor: Marius Frăţilă)