O statuie a celebrului fotbalist Iosif Petschovschi, care fusese amplasată în preajma fostului Stadion UTA din municipiul Arad, a fost regăsită de autorităţi după opt ani de când a dispărut, lucru semnalat în mediul online de suporterii echipei de fotbal, statuia aflându-se abandonată chiar într-un depozit al administraţiei locale.
Primarul Aradului, Călin Bibarţ, a anunţat vineri că statuia a fost regăsită şi că se vor face demersuri pentru o eventuală restaurare.
‘În urma unor sesizări şi a informaţiilor primite, am găsit locul în care se află statuia celebrului Iosif Petschovschi. După cum se vede, ea se află într-o stare avansată de degradare, drept pentru care vom consulta specialiştii pentru a vedea ce presupune recondiţionarea ei, urmând ca apoi, împreună cu suporterii, să alegem locul cel mai potrivit pentru a fi amplasată, aşa cum merită o legendă a fotbalului arădean şi românesc’, a scris primarul pe contul său de Facebook.
Ulterior, edilul a declarat pentru AGERPRES că statuia nu fusese furată, ci a dispărut în împrejurări deocamdată neclarificate.
‘Probabil a fost depozitată odată cu demolarea vechiului stadion UTA. Se afla într-un depozit al municipalităţii şi nu a fost uşor să o găsim, pentru că mulţi angajaţi s-au pensionat deja şi a fost nevoie să îi caut şi să vorbesc cu ei’, a spus edilul.
El a precizat că a cercetat ce s-a întâmplat cu statuia după ce i-a atras atenţia că suporterii UTA erau nemulţumiţi de dispariţie.
‘Sigur, această statuie are o valoare simbolică, pentru că nu are şi o valoare materială, fiind construită din beton. Dacă nu se poate restaura, avem în vedere realizarea unei replici, dar dintr-un material mai durabil, cum ar fi bronzul, sau în funcţie de ce vor decide specialiştii’, a spus primarul.
Lucrarea care îl reprezintă pe marele fotbalist a fost dezvelită în anul 1973 şi era amplasată în perimetrul vechiului stadion UTA, acum denumit Arena ‘Francisc Neuman’, după reconstrucţia finalizată în 2020 în urma unei investiţii locale de 14 milioane de euro.
Iosif Petschowski s-a născut în 1921 în Timişoara şi a decedat în 1968 în Arad. A fost primul fotbalist care a fost numit ‘Maestru Emerit al Sportului’ şi căruia i s-a conferit ‘Ordinul Muncii cl. II’, în 1952. El a fost căpitan al echipei naţionale a României şi cea mai mare parte a carierei a jucat pentru UTA Arad, respectiv peste 220 de meciuri.