Oseminte care ar putea avea o vechime de 5.000 de ani au fost descoperite de arheologii arădeni în timpul cercetării unei movile din apropiere de oraşul Pecica, folosind măsurători magnetometrice.
Complexul Muzeal Arad a informat că s-au făcut cercetări arheologice asupra unui tumul situat între satele Turnu şi Variaşu Mic, fiind folosite mijloace non-intruzive, respectiv măsurători magnetometrice.
Arheologii au făcut o săpătură la mică adâncime pentru a descoperi osemintele umane.
‘Acestea se aflau la mică adâncime, circa 45 de centimetri faţă de cel mai înalt punct al tumulului. În urma săpăturii, s-a constatat că osemintele făceau parte dintr-un mormânt în care defunctul a fost aşezat pe spate, cu picioarele chircite. Mormântul a fost săpat în mantaua tumulului, această practică de reutilizare a tumulilor funerari fiind întâlnită de-a lungul mai multor epoci. În lipsa unui inventar funerar, aprecierile cronologice pot fi făcute doar pe baza poziţiei defunctului, care în acest caz este una tipică pentru orizontul cronologic al epocii bronzului timpuriu, circa 3000 – 2500 î.Hr.’, au transmis reprezentanţii Complexului Muzeal Arad.
Zona este considerată valoroasă pentru arheologi, astfel că acolo au loc cercetări mai extinse, în cadrul unui proiect denumit ‘ArheoPecica’, prin care sunt reevaluate şi site-uri deja cunoscute.
Un alt obiectiv al proiectului constă în evaluarea ‘unui întins câmp de movile funerare’, situat în partea nord-estică a oraşului Pecica.