Acasă93Arad: Parada maşinilor de epocă şi cea militară au atras mii de...

Arad: Parada maşinilor de epocă şi cea militară au atras mii de oameni; bătrâna Dacie, vedetă la expoziţie

Parada maşinilor de epocă şi parada militară, care au avut loc joi în centrul Aradului, de Ziua Naţională, au atras mii de persoane, după doi ani de pauză în care paradele nu s-au mai ţinut din cauza pandemiei de COVID-19, iar vedete pe patru roţi au fost primele modele de Dacii şi un autoturism de epocă ce a aparţinut Regelui Mihai.

Expoziţia de maşini de epocă a fost organizată în Piaţa Avram Iancu, iar după câteva ore proprietarii celor mai admirate vehicule au pornit într-un marş prin centrul oraşului.

Bătrâna Dacie a fost vedetă a paradei, pentru că mai mulţi proprietari au venit din ţară pentru a se lăuda cu primele modele construite în România. Au fost câteva exemplare din Dacia 1100, cu o vechime de cinci decenii, dar şi câteva Dacii 1300 şi modele ulterioare.

‘Este maşina noastră naţională şi încă o iubim. Nici nu se putea să nu fie cea mai reprezentată maşină la o astfel de expoziţie tocmai de Ziua Naţională a României. Eu încă circul cu ea, chiar dacă piesele se găsesc foarte greu şi sunt scumpe, la fel şi întreţinerea’, a declarat, pentru AGERPRES, proprietarul unei Dacii 1300.

Printre cele 35 de maşini de epocă expuse şi prezentate în marş s-a aflat şi roadsterul Aero 30 Sport care i-a aparţinut Regelui Mihai. Modelul fabricat în 1936 a fost primit de Regele Mihai pe vremea când Majestatea Sa avea 16 ani, de la preşedintele Cehoslovaciei Edvard Benes. Roadsterul a fost al treilea automobil din colecţia personală a Regelui.

‘Am cumpărat maşina în 2015 din Piteşti, după ce ultimul proprietar a decedat, iar copiii au decis să o vândă şi au publicat un anunţ în Germania. Este o onoare mare pentru noi că a fost maşina Regelui Mihai. Are o valoare istorică imensă. Mihai era prinţ când a primit-o cadou de la preşedintele Cehoslovaciei. Oamenii nu ştiu că a fost maşina Regelui, dar, fiind o maşină frumoasă, lumea întoarce capul după ea pe stradă’, spune proprietarul actual.

Maşina, care are încă vopseaua originală, deţine un motor de 998 CC în doi cilindri care produce 26 de cai putere.

Parada militară a fost o altă atracţie pentru arădeni, care au putut vedea tehnica din dotarea Batalionului 191 Infanterie Colonel ‘Radu Golescu’, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră şi Penitenciarului Arad.

‘Ne arătăm respectul faţă de cei care în 1918, aici la Arad, au gândit Marea Unire şi tot ei au făcut Declaraţia de la Alba-Iulia. Este datoria noastră să spunem generaţiei actuale care a fost rolul pe care l-a avut Aradul şi cei care au gândit Unirea’, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, la finalul paradei militare.

Înainte de cele două parade, autorităţile au depus coroane la mormintele corifeilor Marii Uniri din Cimitirul ‘Eternitatea’ şi la ‘Crucea Martirilor’ din Parcul ‘Mihai Eminescu’.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks