AcasăStiri generaleArad: Primăria Grăniceri a încasat cât în 10 ani pentru autorizarea celui...

Arad: Primăria Grăniceri a încasat cât în 10 ani pentru autorizarea celui mai mare parc fotovoltaic

Primăria comunei arădene Grăniceri a încasat 6,5 milioane de lei pentru emiterea autorizaţiei de construire a celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, suma fiind echivalentă cu veniturile comunei pe 10 ani, iar banii urmând să fie alocaţi unor proiecte noi, cum ar fi realizarea sistemului de irigaţii.

Primarul comunei Grăniceri, Petru Claudiu Bătrînuţ, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că a emis autorizaţia de construire pentru parcul fotovoltaic care va fi dezvoltat pe 1.064 de hectare, o investiţie de 800 de milioane de euro. Autorizaţia a fost emisă împreună cu Primăria Pilu, investiţia având loc pe teritoriile administrative ale celor două comune, respectiv 923 hectare la Grăniceri şi 141 de hectare la Pilu.

Pentru emiterea autorizaţiei de construire, Primăria Grăniceri a încasat aproximativ 6,5 milioane de lei, iar Pilu – 750.000 de lei.

‘Este cea mai mare sumă încasată vreodată la bugetul local şi este echivalentă cu veniturile proprii ale comunei pe 10 ani. Trebuie precizat că s-a încasat 1% din valoarea declarată a lucrărilor în cererea de emitere a autorizaţiei de construire, însă după finalizarea tuturor lucrărilor se va face regularizarea şi vom încasa alţi bani, pentru că investiţia totală este estimată de dezvoltator la 800 de milioane de euro’, a declarat primarul comunei Grăniceri.

El a adăugat că administraţia locală îşi poate face acum planuri pentru noi investiţii şi are câteva proiecte ce vor fi finanţate cu banii încasaţi.

‘Altfel putem să ne dezvoltăm când avem un venit atât de important la bugetul local. Banii încasaţi îi vom folosi pentru a cofinanţa proiecte cu fonduri europene, pentru a realiza un sistem de irigare a terenurilor agricole sau pentru a asfalta străzi şi drumuri’, a spus edilul.

El a subliniat ‘efortul depus de administraţia locală în ultimii patru ani pentru a ajunge la acest rezultat’.

‘Am lucrat în echipă cu dezvoltatorul pentru a rezolva toate documentaţiile. Trebuie precizat că înainte de emiterea autorizaţiei de construire, dezvoltatorul a obţinut toate celelalte avize şi autorizaţii necesare pentru acest proiect, inclusiv de la Transelectrica. Lucrările la parcul fotovoltaic ar urma să înceapă în toamnă’, a mai spus primarul comunei Grăniceri.

La finalul lunii noiembrie 2022, investitorii şi autorităţile judeţene au prezentat proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, care va avea capacitatea de 1.044 de MW şi ar urma să devină operaţional în decembrie 2024.

‘Iată că planurile noastre devin realitate. Am ales acest judeţ şi locaţia proiectului ţinând cont şi de infrastructura pusă la punct şi de posibilităţile de logistică. Este cel mai mare parc fotovoltaic din Europa. Până în decembrie 2024 vrem să livrăm prima cantitate de energie în reţea’, declara, la vremea respectivă, Sebastian Enache, reprezentant al dezvoltatorului Monsson.

El adăugase că proiectul include unul dintre cele mai mari centre de pregătire profesională din zonă, iar minimum 1.000 de oameni vor lucra zilnic la construirea parcului. Ulterior, la finalizarea lucrărilor, vor fi angajaţi până la 200 de oameni pentru operare şi mentenanţă.

Sebastian Enache a dezvăluit că Monsson are în proiect circa 2.000 de MW pentru judeţul Arad, urmând să fie construite, începând cu 2024, alte două parcuri fotovoltaice, în zona localităţilor Chişineu-Criş şi Macea, care vor avea împreună aproximativ 800 de MW. Aceste două parcuri ar urma să fie finalizate în 2026, investiţiile fiind de circa 600 milioane de euro.

Cele trei proiecte din judeţul Arad dezvoltate de Monsson ar însemna investiţii totale de 1,4 miliarde de euro, la care se adaugă 200 de milioane de euro investiţi într-o staţie de stocare a energiei cu capacitatea de aproximativ 500 de MW, la Grăniceri.

Reprezentantul investitorului, Marian Pavel, precizase în toamnă că investiţiile sunt exclusiv private şi nu beneficiază de niciun fel de facilităţi fiscale din partea statului. O parte din banii necesari finanţării proiectelor sunt obţinuţi din credite.

Monsson este un jucător major în domeniul energiei regenerabile şi a apei din 2004, cu proiecte de peste 7.000 de MW în dezvoltare.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks