Fermierii arădeni au obţinut producţii mai slabe decât anul trecut la principalele culturi de primăvară, care se află în perioada de recoltare, pe fondul secetei prelungite, care afectează şi lucrările de însămânţare de toamnă. Directorul Direcţiei pentru Agricultură Arad, Ioan Martin, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că fermierii care au început recoltarea porumbului au raportat producţii medii de 7.000 de kilograme la hectar, faţă de 9.000 kilograme anul trecut. Doar în unele zone ale judeţului, cum sunt Pecica sau Nădlac, au existat producţii similare cu cele din 2019, care ajung la 10.000 de kilograme la hectar. Porumbul este cultivat pe o suprafaţă de 102.000 hectare, iar până miercuri dimineaţă s-a făcut recoltarea de pe 21.000 de hectare. La floarea-soarelui, cultivată pe 36.000 de hectare, recoltarea s-a făcut de pe 28.815 hectare, iar producţia medie este de 2.650 kilograme la hectar, faţă de 3.000 kilograme în toamna anului trecut. Fermierii arădeni au cultivat şi 7.800 de hectare cu soia, iar de pe 1.730 s-a făcut deja recoltarea, cu o producţie medie de 2.500 de kilograme la hectar, faţă de 3.000 kilograme anul trecut. ‘Lipsa precipitaţiilor din prima parte a anului şi din ultima perioadă au influenţat negativ producţia din această toamnă la culturile amintite. Există un deficit major de apă în sol, în unele zone ale judeţului, iar asta îngreunează şi derularea lucrărilor de înfiinţare a culturilor de toamnă. Pregătirea solului germinativ se face cu dificultate, utilajele au mai multe treceri pentru a putea mărunţi pământul uscat’, a declarat Ioan Martin. Până în acest moment, însămânţarea grâului s-a făcut pe 230 de hectare, dintre cele 90.000 care ar urma să fie cultivate, iar lucrările ar putea dura până în decembrie. Fermierii arădeni au raportat o producţie medie de 25 de tone de cartofi de toamnă la hectar, recoltarea fiind încheiată pe cele 900 de hectare cultivate. La tomate de vară şi toamnă există o producţie de 25 de tone la hectar pe suprafaţa de 2.418 hectare pe care s-a încheiat recoltarea, din 2.916 cultivate în acest an. La struguri de vin, producţia medie este de 5,1 tone la hectar pe cele 818 hectare pe care a avut loc recoltarea, din 3.560 cultivate. La aceste trei plante, producţiile sunt similare cu cele din 2019. Judeţul Arad are o suprafaţă arabilă de 350.000 de hectare, din suprafaţa totală de 775.000 de hectare.