Şcolile din municipiul Arad au primit facturi la energie, pentru consumul din luna decembrie, de patru-cinci ori mai mari faţă de anul trecut şi sunt nevoite să ceară Primăriei suplimentări de buget pentru că nu au cum să le plătească, iar în unele dintre unităţile de învăţământ temperaturile în clase sunt scăzute şi elevii stau îmbrăcaţi la cursuri.
Directorul Colegiului Naţional ‘Preparandia Dimitrie Ţichindeal’ Arad, Sorin Haiduc, a declarat joi, pentru AGERPRES, că facturile primite de la CET, de la furnizorul de gaz şi cel de electricitate sunt de până la cinci ori mai mari decât anul trecut.
‘Am făcut o comparaţie cu iarna anului trecut şi atunci am plătit la CET, pentru încălzire, 24.000 de lei în decembrie, acum avem 84.000 lei. La gaz, factura a crescut de la 15.000 de lei la 70.000 de lei, iar la curent, factura a crescut de la 3.500 lei la 8.000 lei. Sunt preţuri exagerate, rămâne de văzut dacă solicitările trimise furnizorilor de recalculare vor fi luate în considerare. Altfel, bugetul nostru este mult depăşit’, a spus Sorin Haiduc.
La Liceul Tehnologic ‘Aurel Vlaicu’ Arad, factura pentru căldura primită în decembrie 2021 ajunge la 102.378 de lei, însă în clase temperaturile au scăzut şi la 15 grade Celsius.
‘Am fost şocaţi şi eu şi Contabilitatea când am primit factura, asta pentru că în şcoală nu a fost prea cald. În clase a fost frig, în jur de 15 grade, iar copiii şi profesorii au stat îmbrăcaţi, la fel şi noi în birouri. Singura soluţie e să primim bani de la Primărie, pentru că altfel nu avem cum să achităm astfel de sume’, a spus directorul liceului, Emanuela Leahu.
Primarul Călin Bibarţ a declarat că se fac eforturi pentru a se asigura un minim de confort în şcoli, dar speranţa autorităţilor locale este că se vor găsi soluţii la nivel central pentru criza facturilor la energie.
‘Încercăm să supravieţuim, până la urmă facturile mari de la şcoli şi grădiniţe se întorc la bugetul Primăriei. Sunt optimist că se vor lua măsuri la nivel naţional, pentru că pe plan local ducem bătălie de la o săptămână la alta pentru a menţine furnizarea căldurii în parametri decenţi, minimum de confort în casele oamenilor, şcoli şi grădiniţe’, a declarat primarul municipiului Arad.
Reprezentanţii şcolilor spun că sunt îngrijoraţi cu privire la facturile care vor veni în luna februarie pentru consumul din ianuarie, când temperaturile au fost mult mai scăzute decât în decembrie. AGERPRES / (AS – autor: Marian Buga, editor: Karina Olteanu)