Sindicaliştii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad ‘dezavuează şi resping modul în care au fost dispuse şi efectuate controalele mai multor instituţii ale statului’ în centrele rezidenţiale din judeţ, considerând că acestea ‘au vizat, mai degrabă, intimidarea angajaţilor’.
‘Sindicatul PROSIND din cadrul DGASPC Arad, reprezentativ la nivel de unitate, dezavuează şi respinge modul în care au fost dispuse şi efectuate controalele mai multor instituţii ale statului în centrele rezidenţiale destinate copiilor, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi copiilor cu dizabilităţi. Considerăm că aceste controale au vizat, mai degrabă, intimidarea angajaţilor care lucrează cu devotament şi profesionalism în centrele din subordinea instituţiei, fapt ce a condus la crearea unui climat tensionat pe parcursul derulării controalelor şi care a generat o stare de nelinişte şi supărare inclusiv în rândul beneficiarilor, aceştia fiind afectaţi emoţional. Sindicatul PROSIND îşi manifestă sprijinul şi susţinerea tuturor angajaţilor – membri ai sindicatului care îşi desfăşoară activitatea în centrele şi casele de tip familial din subordinea instituţiei’, a transmis, miercuri, liderul sindicaliştilor din DGASPC Arad, Augustina Ştefănescu.
Pe de altă parte, reprezentanţi ai centrelor verificate au transmis, tot miercuri, o scrisoare deschisă în care arată că ‘valul controalelor instituţiilor statului în centrele publice rezidenţiale din subordinea DGASPC Arad a trecut, dar a lăsat în urmă un val de dezamăgire în rândul angajaţilor centrelor în care sunt ocrotiţi beneficiari, copii, persoane adulte cu dizabilităţi şi copii cu dizabilităţi’.
‘În calitatea noastră de responsabili ai unităţilor pe care le coordonăm, respingem vehement catalogarea că la Arad ‘nu ne-am făcut treaba şi datoria’, aşa cum greşit s-a înţeles la nivel guvernamental. Întotdeauna, la Arad, întreg personalul, de la şef de centru până la îngrijitor, am făcut eforturi pentru a oferi beneficiarilor condiţii care să fie în concordanţă cu standardele de calitate din domeniul asistenţei sociale, pe primul loc aflându-se omenia şi responsabilitatea pentru vieţile semenilor greu încercaţi de viaţă. Ne întrebăm cui serveşte modalitatea ‘heirupistă’ de a face control şi verificări la foc automat. Practic, toate instituţiile statului s-au controlat pe ele însele, s-au călcat unii pe alţii pe picioare, deşi în toate centrele DGASPC Arad periodic sunt efectuate controale şi verificări de specialitate. După cum se ştie, în judeţul Arad, rezultatele şi recomandările acestor controale nu au fost niciodată de natură să pună în pericol sănătatea, integritatea şi bunăstarea beneficiarilor’, au transmis semnatarii scrisorii deschise.
Ei arată că verificările s-au făcut cu ‘nu mai puţin de 13-14 persoane de la şapte sau opt instituţii’ şi au reprezentat ‘un spectacol grotesc’.
‘Am asistat la control şi am răspuns la întrebările legate de locaţie. A fost dureros să constat o atitudine ostilă, neconstructivă, răuvoitoare, tendenţioasă şi lipsită de empatie faţă de oameni care lucrează pentru copii cu dizabilităţi, în ture, cu toate provocările pe care le gestionăm’, susţine un şef de centru în scrisoarea deschisă.
‘Au intrat la copii ca să constate starea încăperii şi nu starea copilului, faptul că este îngrijit, hrănit şi este cineva lângă el să îl aline, să îl îngrijească, au lovit în toţi, au denigrat domeniul greu în care lucrăm, într-un stare de generalizare mai mult decât păguboasă şi nedreaptă’, afirmă şeful unui alt centru DGASPC Arad verificat.
Semnatarii mai arată că ‘modul prin care s-a înţeles să se deruleze această acţiune de control’ le-a ‘lezat demnitatea profesională’.
‘Nu ne-a afectat doar pe noi, i-a bulversat şi supărat inclusiv pe beneficiarii noştri. Au fost copii care ne-au întrebat în timpul controlului dacă asta înseamnă că li se va închide casa şi ei vor rămâne pe drumuri, persoane adulte cu dizabilităţi vădit stresate de prezenţa celor aflaţi în control. Din cauza unora din declaraţiile apărute în spaţiul public beneficiarilor li s-a indus o stare inutilă şi regretabilă de nesiguranţă’, se mai arată în scrisoarea deschisă.
Între 10 şi 15 iulie au fost verificate 66 de centre din judeţul Arad destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilităţi sau copiilor. Niciun centru al DGASPC nu a avut activitatea suspendată sau închisă, însă au fost aplicate amenzi şi s-au dispus măsuri de remediere. În judeţ, a fost suspendată temporar activitatea unui singur centru privat destinat persoanelor vârstnice, iar amenzile totale aplicate de instituţiile care au făcut controale depăşesc un milion de lei. AGERPRES / (AS – autor: Marian Buga, editor: Karina Olteanu)