Studenţii Universităţii ‘Aurel Vlaicu’ Arad le solicită parlamentarilor să reglementeze activitatea de lobby, iar în acest sens le-au înmânat aleşilor un proiect de act normativ.
Iniţiativa realizării unui proiect de act normativ referitor la Registrul de transparenţă al activităţilor de lobby aparţine unor studenţi din cadrul Centrului de Administraţie Publică al Facultăţii de Ştiinţe Umaniste şi Sociale, ei fiind coordonaţi de Camelia Stoian, cadru universitar.
La o întâlnire cu parlamentari din Arad, studenţii au arătat că, deşi nu există un act normativ care să reglementeze activităţile de lobby în România, în familia ocupaţională ‘specialişti în domeniul administrativ’ este inclusă sub codul 243220 ocupaţia de ‘specialist în activitatea de lobby’.
‘Mai mult decât atât, studenţii au indicat că în Registrul European de Lobby/Transparenţă a intereselor sunt menţionate din România persoane de drept privat şi public, dar şi parteneri sociali precum sindicate şi patronate. Analiza lor a demonstrat că România are nevoie de adoptarea Legii referitoare la Registrul de transparenţă al activităţilor de lobby şi de consacrarea în cuprinsul acestui act normativ a unei definiţii a activităţilor de lobby la noi în ţară. Aceasta ar implica o completare şi modificare a Codului Administrativ, un Cod de Procedură Administrativă care să cuprindă şi norme de conduită a celor care pot fi influenţaţi prin lobby şi alte reglementări care să asigure legalitatea activităţilor de lobby, colaborări-cadru care să redea limitele relaţionării cu reprezentanţii publici în vederea exercitării unei anume influenţe, o reactualizare a Clasificării activităţilor din economia naţională – CAEN, precum şi reglementări în cuprinsul Codului Fiscal’, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de Universitatea ‘Aurel Vlaicu’ Arad.
Rectorul universităţii, Ramona Lile, a transmis că ‘implicarea tinerilor în viaţa publică, asumarea unei iniţiative şi cooptarea reprezentanţilor clasei politice e cea mai bună dovadă a unei acţiuni de tip lobby şi a faptului că le pasă de ceea ce se întâmplă în societate’.
‘Mă bucur că studenţii noştri dau dovadă de responsabilitate socială şi nu se limitează doar la a prezenta discursuri pe temă, ci pun în practică ceea ce susţin’, a declarat Ramona Lile.
Centrul Cultural Judeţean Arad a fost finanţatorul demersului studenţilor, care le-au înmânat parlamentarilor proiectul de act normativ. AGERPRES / (AS – autor: Marian Buga, editor: Marius Frăţilă)