Expoziţia digitală multimedia ‘Constelaţii Româneşti Tradiţionale’ dedicată poveştilor cerului românesc şi astronomiei populare a fost prezentată elevilor şcolii gimnazială Nr. 19 ‘Matei Basarab’ din Piteşti, care şi-a organizat un observator astronomic propriu, a informat, joi, managerul Muzeului de Ştiinţe Astronomice din Baia Mare, Ovidiu Ignat Dorin.
‘Prezentarea expoziţiei la Piteşti este o premieră deopotrivă naţională şi locală: naţională pentru că şcoala 19 din Piteşti este prima unitate de învăţământ gimnazial din ţară care găzduieşte această expoziţie; o premieră locală întrucât vizionarea expoziţiei este prima activitate de cooperare culturală specializată a noului observator astronomic şcolar, organizat de şcoala piteşteană amintită în cadrul proiectului interdisciplinar de iniţiere în astronomie şi ştiinţele naturii: ‘abCERUL” , a spus Ovidiu Ignat Dorin..
Proiectul ‘abCERUL’ a fost iniţiat de unul dintre partenerii CRT (Constelaţii Româneşti Tradiţionale – program cu proiecte derulate la nivel naţional în 2013, 2016 şi 2017 – având cofinanţare de la Administraţia Fondului Cultural Naţional). Este vorba despre Remus Cîrstea, lector la Universitatea Piteşti, voluntar implicat al şcolii 19, în special pentru că unul dintre cei peste 1.700 de elevi ai şcolii este fetiţa sa Ioana Cîrstea.
‘Această itinerare înseamnă pentru planetariul băimărean 1.700 de vizitatori care au parcurs sau urmează să parcurgă expoziţia care nu doar că aduce astronomia în şcoală, ci o îmbracă în frumoasele straie româneşti şi îi dă glas cu grai dulce românesc. Următoarea ‘staţie’ pentru expoziţia digitală multimedia ‘Constelaţii Româneşti Tradiţionale’ va fi la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii din Goleşti, judeţul Argeş’, a mai adăugat Ovidiu Ignat Dorin. AGERPRES / (AS – autor: Leontin Cupar, editor: Marius Frăţilă)