O femeie care a sunat la 112 şi a solicitat intervenţia Poliţiei, fără a spune cine este, unde este şi motivul pentru care a sunat, a fost amendată, după ce s-a constatat că nu era în niciun pericol, iar în acest caz fuseseră alertate forţe mărite de poliţişti şi mascaţi, informează, miercuri, IPJ Argeş.
‘În ziua de 27 iunie, în jurul orei 15,30, în urma unui apel prin SNUAU 112, iniţiat de o femeie, prin care solicita intervenţia poliţiei, au fost concentrate un număr mare de resurse umane şi materiale, fără ca solicitarea să se confirme’, precizează reprezentanţii IPJ Argeş.
Poliţiştii din Câmpulung au fost alertaţi, în urma unui apelului la 112, de la o femeie, iniţial neidentificată, prin care solicita intervenţia poliţiei, fără a oferi date suplimentare privind identitatea ei, locaţia în care se află sau motivul solicitării. Imediat, telefonul de pe care s-a apelat a fost închis, fără a mai putea fi contactat.
‘În urma activităţilor desfăşurate, a fost localizată zona de unde a fost iniţiat apelul, respectiv localitatea Ţiţeşti, la faţa locului fiind alocate mai multe echipaje de poliţişti şi luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, fără a fi depistată persoana în cauză. Pentru lămurirea situaţiei de fapt, ulterior, au fost efectuate verificări, în urma cărora a fost identificată persoana care a iniţiat apelul, o femeie de 22 de ani, din Ţiţeşti, Valea Mănăstirii. Aceasta a recunoscut că a apelat 112, în urma unor discuţii în contradictoriu cu concubinul său, nefiind într-o stare iminentă de pericol, după care a spart telefonul şi a rupt cartela’, anunţă IPJ Argeş.
În urma audierii persoanei s-a stabilit faptul că aceasta nu se afla în pericol şi nici nu a fost victima vreunei infracţiuni.
Femeia a fost amendată cu 1.000 de lei.
‘De asemenea, poliţiştii au procedat la prelucrarea celor două persoane, cu privire la prevederile Legii 61/1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice şi ale Legii 217/2003, pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice’, mai informează IPJ Argeş.
Poliţiştii reamintesc că apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114 se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.000 de lei sau cu prestarea de la 100 de ore la 200 de ore în folosul comunităţii. Totodată, alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie este sancţionată cu amendă de la 2.000 de lei la 4.000 de lei sau cu prestarea de la 200 de ore la 400 de ore în folosul comunităţii.
Pentru săvârşirea din nou a contravenţiei, în interval de un an, de la sancţiune, se aplică amenzi duble.
‘Nu reprezintă o urgenţă: accidentele rutiere fără victime (tamponări), aflarea datei şi a orei, aglomerarea traficului, încărcarea cartelelor de telefoane mobilă, inundaţie în apartament sau subsolul blocului, pierderea sau găsirea de obiecte personale, solicitarea de informaţii despre numărul de telefon, emitere cărţii de identitate, paşaportului, cazierului, despre trafic sau programul instituţiilor publice etc’, au mai adăugat reprezentanţii IPJ Argeş.