AcasăStiri generaleArhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti, Aurel Percă: Mesaj de rugăciune şi solidaritate cu...

Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti, Aurel Percă: Mesaj de rugăciune şi solidaritate cu Ucraina

Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti, Aurel Percă, a transmis, joi, un mesaj de rugăciune şi solidaritate cu Ucraina, în care îşi exprimă susţinerea tuturor celor care se vor implica pe diverse căi pentru pace şi dialog.

‘În această zi tristă, în care constatăm cu durere declanşarea războiului în Ucraina de către Rusia, într-o flagrantă încălcare a suveranităţii şi independenţei Ucrainei, ne exprimăm solidaritatea faţă de poporul ucrainean greu încercat. În aceste momente de mare cumpănă, alături de Sfântul Părinte Papa Francisc şi de întreaga Biserică Catolică, implorăm pe Dumnezeul păcii să aducă alinare tuturor celor care suferă din cauza acestui conflict. Susţinem în rugăciune Biserica Catolică locală din Ucraina, pe tot poporul ucrainean şi pe toţi cei care se vor implica pe diverse căi pentru pace şi dialog’, a transmis ÎPS Percă, în mesajul transmis AGERPRES.

Mitropolitul adaugă că întreaga Arhidieceză Romano-Catolică de Bucureşti va aduce rugăciune la Sfintele Liturghii pentru intenţia păcii, şi în special în data de 2 martie, când Biserica Romano-Catolică marchează intrarea în Postul Paştelui prin Miercurea Cenuşii, declarată de Papa Francisc Zi de Post şi Rugăciune pentru Ucraina. ‘În această zi de post şi rugăciune, vom implora de la Dumnezeu darul păcii pentru Ucraina şi pentru întreaga lume’, se mai arată în mesajul Arhiepiscopului Mitropolit de Bucureşti, Aurel Percă.

Rusia a lansat în zorii zilei de joi o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei – terestră, aeriană şi navală – cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia.

În contextul situaţiei din Ucraina, mai multe ţări, inclusiv România, au invocat articolul 4 din Tratatul NATO, care prevede consultări imediate între aliaţi şi care se aplică atunci când una dintre ţările alianţei se simte ameninţată.

O reuniune extraordinară a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei a fost convocată pentru joi.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că noile sancţiuni propuse de UE împotriva Rusiei vor viza sectoare strategice şi vor bloca accesul băncilor ruseşti pe pieţele financiare europene.

La Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi s-a întâlnit cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.

‘Rusia este agresorul, nu victima’, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, după şedinţa CSAT.

Premierul Nicolae Ciucă a convocat, la nivelul Guvernului, task-force-ul pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina.

Celula de criză interinstituţională pentru sprijinirea şi acordarea de asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul ucrainean a fost şi ea convocată. MAE a precizat că, până în prezent, 30 de cetăţeni români au contactat ministerul român pentru informaţii legate de situaţia din Ucraina sau pentru a informa asupra deciziei de a părăsi acest stat.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks