Cea mai mare colecţie de costume populare, dar şi piese de artă tradiţională şi antichităţi vor fi scoase la licitaţie miercuri, informează un comunicat al Casei Artmark.
Costumele populare din ‘Licitaţia de Artă Tradiţională şi Antichităţi’ provin din colecţia Ana-Maria Crişan şi au preţuri de pornire între 500 şi 100 de euro. Cel mai valoros costum este considerat piesă muzeală şi este format din ie, catrinţe şi vâlnic, fiind purtat de minoritatea bulgărească din Dudeştii Vechi din Banat. Costumul a fost realizat la începutul secolului XX şi are un preţ de pornire de 500 de euro.
În licitaţie se regăseşte şi un costum tradiţional datat 1903 şi format din cinci piese. Ansamblul vestimentar este purtat de miresele din localitatea Viscri, Transilvania. Costumul, care are un preţ de pornire de 500 de euro, este însoţit de un set de accesorii din mătase şi bumbac în amestec. Un ansamblu de port popular vechi, în varianta ungurească a costumului, are, în licitaţia de miercuri, preţul de pornire de 300 de euro. Acesta reprezintă un ansamblu vestimentar de colecţie din zona Mărgu, Cluj, şi datează din anii ’30-’40. Un costum popular maramureşean alcătuit din patru piese: batic, cămaşă cu poale ataşate, două zadii lungi şi late este pus în vânzare la preţul de pornire de 250 de euro. Piesa de colecţie a fost creată în anii ’20-’30.
În licitaţie se regăseşte şi o selecţie de antichităţi – simboluri ale marilor imperii. Un exemplu este coiful otoman din bronz aurit, care a fost realizat în provinciile limitrofe ale imperiului. Piesa muzeală, realizată în secolul XIX, pentru a fi purtată la parade militare, are un preţ de pornire de 2.000 de euro. Din punct de vedere decorativ, coiful este atipic, nu prezintă decoraţiunile clasice otomane, ci are un registru ornamental realizat din scriere cu caractere arabe, dar într-o limbă dialectală minoritară, iar nu în limba turcă (osmanli).
Conform Artmark, o apariţie în premieră în piaţa românească de artă, dar şi cea mai valoroasă piesă a licitaţiei este un impresionant pumnal khanjar. Piesă extrem de rară, cu mânerul integral din jad alb, precum şi cu lama damaschinată, gravată cu aur, a fost realizată la sfârşitul secolului al XVIII-lea – începutul secolului al XIX-lea. Pumnalul este specific Imperiului Mughal al Indiei şi are un preţ de pornire de 5.000 de euro.
Totodată, pentru preţul de pornire de 3.500 de euro este scos la licitaţie un iatagan otoman, cu mâner şi teacă din argint lucrat în tehnica niello şi decorat cu caboşoane din coral roşu. Lama iataganului, realizat la începutul secolului XIX, are decoruri vegetale şi geometrice din argint. Un alt exemplar de iatagan otoman, datat 1271 (de la Hegira,m1854), realizat din oţel, alamă şi corn, are preţul de pornire de 600 de euro.
Cele aproximativ 200 de piese din cadrul ‘Licitaţiei de Artă Tradiţională şi Antichităţi’ sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă. Intrarea este liberă, iar programul expoziţiei este 10,00-20,00, de luni până duminică. Licitaţia se va desfăşura de la ora 19,00 în sala de licitaţii a Casei A10 by Artmark, dar şi online, pe platforma Artmark Live 2.0.