Icoane româneşti, unele din perioada renascentismului românesc, de la Matei Basarab la Constantin Brâncoveanu, alături de icoane greceşti şi ruseşti vor fi scoase la vânzare pe 11 aprilie la o licitaţie organizată de casa Artmark.
Potrivit Artmark, icoanele sunt reprezentative pentru arta religioasă ortodoxă ce a evoluat în Estul Europei începând cu secolul al XVI-lea şi sunt realizate în şcoli importante de pictură bisericească, de la Şcheii Braşovului, Săliştea Sibiului şi Căldăruşani la Moscova şi Sankt Petersburg, iar multe dintre ele sunt semnate sau atribuite unor autori cunoscuţi.
Una dintre cele mai importante piese este icoana împărătească pe lemn ‘Maica Domnului cu Pruncul (Tihvinskaia)’, o piesă de cult extrem de rară, ce aparţine şcolii ruseşti din perioada primului ţar al Rusiei, Ivan al IV-lea, zis cel Groaznic (1530-1584). Icoana, de mari dimensiuni, are un preţ de pornire de 4.000 de euro.
O altă piesă importantă este icoana împărătească pe lemn sculptat ‘Sfântul Nicolae Făcătorul de Minuni’, de secol XVIII, care aparţine şcolii transilvănene. Piesa muzeală, de colecţie, are preţul de pornire de 2.000 de euro.
Din perioada lui Matei Basarab provine icoana pe lemn ‘Răstignirea Domnului’, ce reprezintă panoul central al unui triptic, fiind realizată în stilul specific şcolii tradiţionale greceşti. Piesa rară a fost realizată în prima jumătate a secolului al XVII-lea şi are preţul de pornire de 4.000 de euro.
În licitaţie se regăsesc şi icoane pe sticlă atribuite zugravului Ioan Pop din Făgăraş. Pentru preţul de pornire de 400 de euro este scoasă la licitaţie icoana ‘Buna Vestire’. Piesa rară a fost realizată în 1856, iar în prezent sunt cunoscute public doar trei icoane cu această temă iconografică realizate de Ioan Pop: una în patrimoniu Muzeului Naţional de Artă al României, una în Colecţia muzeală a Arhiepiscopiei Ortodoxe – Alba Iulia şi una într-o colecţie privată. Atribuită aceluiaşi zugrav este icoana ‘Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni’, care are preţul de pornire de 350 de euro (o alta având aceeaşi temă se află în Colecţia muzeală a Arhiepiscopiei Ortodoxe – Alba Iulia).
În licitaţie este prezentă şi o schiţă de icoană realizată în cărbune de Ştefan Luchian. Schiţa ‘Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan’ semnată de Ştefan Luchian are un preţ de pornire de 600 de euro.
Icoanele de colecţie sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă. Licitaţia va avea loc pe 11 aprilie, începând cu ora 19,00, la sediul Casei Artmark – str. C.A. Rosetti.