Peste 150 de piese decorative de colecţie, de la mobilier de artă la sticlărie franţuzească a celebrei Şcoli de Nancy, sunt scoase la vânzare, pe 17 februarie, în cadrul Licitaţiei de Romantism şi Art Nouveau organizată de Artmark.
Potrivit Artmark, piesa centrală a sesiunii este un gheridon în manieră Louis XV, ornat cu panouri din porţelan, pictate cu scenă centrală ‘Le Triomphe De L’Amour’, în maniera Angelica Kuaffman. Lotul este estimat la 9.000 – 16.000 de euro. În jurul scenei centrale pictate, înfăţişându-l pe Eros în glorie, în car tras de companioanele zeiţei Venus, măsuţa este decorată cu 12 medalioane pictate cu portrete ale doamnelor celebre ale epocii iluminismului, între care regina Maria Antoaneta, Pauline Bonaparte – sora lui Napoleon, madame de Pompadour, Maria Terezia a Austriei, împărăteasa Franţei, Maria Luiza a Austriei, a doua soţie a lui Napoleon şi mama prinţului Napoleon al II-lea.
Între loturile scoase la vânzare se numără şi o monumentală lampă din sticlă stratificată Daum Nancy, probabil piesa de sticlărie de cele mai mari dimensiuni ce a apărut vreodată pe piaţa românească de artă decorativă. Piesa Art Nouveau, decorată cu flori roşii de Creasta Cocoşului, a fost realizată în 1900 şi poartă semnătura, cunoscută în întreaga lume, a celebrei familii de sticlari Daum din Nancy. Lotul este estimat la 6.000 – 8.000 de euro.
O apariţie rară pe piaţa românească de artă este Demeter Chipăruş, unul dintre cei mai cunoscuţi sculptori Art Deco, care este prezent în licitaţie cu sculptura ‘The Squal’. Opera realizată din bronz pictat şi fildeş sculptat are o estimare de 3.000 – 4.000 de euro. Artistul botoşănean Demeter Chipăruş este tranzacţionat la nivel internaţional pentru sute de mii de euro. Artmark arată că, în 2016, sculptura ‘Thais’, semnată de Chipăruş, a fost adjudecată la Casa de Licitaţii Christie’s pentru 261.000 de euro, iar în România recordul de adjudecare este deţinut de ‘Dansatoarea asiriană’ cu 15.000 de euro (Casa Artmark, 2016).
În licitaţie se regăsesc şi mai multe bijuterii. Între acestea se află un set din aur, argint şi platină, compus din colier, pereche de cercei şi inel, decorate cu diamante, din prima jumătate a secolului XX, atelier românesc. Lotul este estimat la 3.000 – 4.000 de euro.
Cele 151 de piese de colecţie scoase la licitaţie pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviţă până în ziua licitaţiei, de luni până duminică, în intervalul orar 10,00 – 20,00.