Acasă93Asociaţia 15 Noiembrie Braşov: Nu toţi călăii muncitorilor au fost pedepsiţi; să...

Asociaţia 15 Noiembrie Braşov: Nu toţi călăii muncitorilor au fost pedepsiţi; să li se retragă titlul de cetăţean de onoare

După 36 de ani de la revolta anticomunistă de la Braşov, nu toţi ‘călăii’ muncitorilor care au ieşit în 1987 în stradă au fost pedepsiţi, ba unii chiar au primit titluri ca recunoaştere a contribuţiei lor la instaurarea regimului democratic în 1989, au arătat liderii Asociaţiei 15 Noiembrie Braşov, miercuri, cu prilejul ceremoniei de comemorare a eroilor anticomunişti ce are loc anual.

Cu ocazia ceremoniei religioase de la troiţa ridicată în faţa Spitalului Judeţean, preşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie 1987, Marius Boieriu, a solicitat retragerea titlului de cetăţean de onoare al Braşovului acordat fostului şef de la Cercetări Penale a Miliţiei comuniste, Alexandru Ionaş.

‘Au trecut 36 de ani, iar cei care ne-au anchetat nu au fost încă pedepsiţi. Unul dintre anchetatori, Vasile Hodiş, care a fost în procesul lui Gheorghe Ursu, m-a anchetat şi pe mine, în arestul Securităţii în 1987. Am peste 20 de ore de anchetă cu tovarăşul Hodiş. Deci dânsul, dacă crede că a scăpat, pentru că un complet de judecată de la Bucureşti l-a achitat în procesul Gheorghe Ursu, să se aştepte că urmează un proces foarte greu cu 15 noiembrie 1987. De asemenea, am aflat de curând că, din 2020, tovarăşul Alexandru Ionaş, fostul şef de la Cercetări Penale, a fost făcut cetăţean de onoare al Braşovului. Deci nu, nu se poate călăul şi victima să stea pe acelaşi piedestal. Este împotriva a tot ceea ce este uman. Credeţi-mă că nu am vorbit prostii când am spus că dacă nu se rezolvă în cel mai scurt timp cu retragerea titlului, noi, cei din 15 Noiembrie, care suntem cetăţeni de onoare ai municipiului Braşov, o să cerem retragerea titlului pentru noi toţi’, a declarat Marius Boieriu.

Prezent la eveniment, primarul Braşovului, Allen Coliban, a declarat, la rândul său, că va cere Consiliului Local să retragă titlul acordat lui Alexandru Ionaş.

‘Avem şi noi, la nivelul autorităţii locale, încă de reparat din greşelile trecutului. Credeam că am reuşit să facem o parte din aceste lucruri adăugând trei nume dintre revoluţionarii de atunci pe lista cetăţenilor de onoare, dar iată că avem încă de făcut măsuri reparatorii. (…) Este o măsură luată de precedentul Consiliul Local şi precedentul primar, o propunere făcută în 2020, în luna iulie, pe care o voi supune atenţiei Consiliului Local, pentru că sunt singurii care pot să remedieze aceste fapte, care nu fac onoare Braşovului’, a afirmat primarul Coliban.

În cadrul manifestărilor comemorative ce au loc în acest an, în cursul după-amiezii, în cadrul unui dineu oferit de Primărie la Centrul Cultural Apollonia, vor fi acordate titlurile de Cetăţeni de Onoare ai Braşovului unui număr de trei membri ai Asociaţiei 15 Noiembrie 1987: Aureliu Bejenariu, Iulianna Biro şi Sebastian Ciorăşteanu. Decizia privind acordarea acestei distincţii celor trei a fost luată la propunerea primarului Allen Coliban de către Consiliul Local Braşov.

Ulterior, de la ora 17,00, braşovenii şi turiştii sunt invitaţi la cinematograful Astra să urmărească filmul documentar ‘Braşov 1987 – Doi ani prea devreme’, în regia lui Liviu Tofan.

Primăria Braşov a sprijinit, anul acesta, organizarea evenimentelor comemorative cu suma de 144.806 lei.

În cadrul manifestărilor, duminica trecută, a avut loc tradiţionalul Cros 15 Noiembrie, care anul acesta a inclus şi Campionatul Naţional de Duatlon Sprint şi Trikids, concurs de duatlon destinat copiilor între 6-15 ani.

Început iniţial ca un protest al angajaţilor de la ‘Steagul Roşu’ împotriva conducerii întreprinderii din cauza reducerii salariilor, mitingul din 1987 s-a transformat într-o revoltă împotriva regimului politic.

Pentru a marca importanţa acestui moment în istoria luptei împotriva comunismului în Europa de Est, Parlamentul României a adoptat Legea 215/2021, prin care ziua de 15 noiembrie este declarată ‘Ziua Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987’. AGERPRES / (AS – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks