Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov solicită primarului Ciprian Ciucu şi Consiliului Local modificarea urgentă a modului de acordare a burselor de merit, astfel încât acestea să nu constituie un clasament, potrivit unui comunicat al acestei asociaţii.
Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi Bucureşti critică hotărârea Consiliului Local Sector 6 privind bursele, pe motiv că instituie un sistem de împărţire a celor de merit printr-un top al mediilor.
Acest criteriu adiţional nu se regăseşte în Ordinul Ministerului Educaţiei 5576/2011, care prevede la articolul 8 că ‘bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puţin unul din cazurile următoare: a) au rezultate deosebite la învăţătură: au obţinut media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare în anul şcolar anterior, respectiv în primul semestru al anului şcolar, pentru elevii aflaţi în clasele de început ale învăţământului gimnazial, liceal sau profesional’, atrage atenţia Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov.
În opinia organizaţiei, nu este nici moral şi nici legal şi nu denotă echitate, ci creează o situaţie în care aprecierea cuantumului bursei va sta la baza comparării notelor cu cele ale colegilor, nu a mediei în sine.
‘Cursurile s-au terminat, însă observ că ne lovim constant de noi fabulaţii ale decidenţilor cu privire la bursele şcolare. Nu puteţi adăuga prevederi din burtă, ele trebuie să coincidă cu legislaţia în vigoare. Pe scurt, solicităm de urgenţă încetarea acestei practici nelegale de acordare a burselor şi modificarea hotărârii’, a declarat Ana-Maria Groza, preşedinte al Asociaţiei Elevilor din Bucureşti şi Ilfov.
Consiliul Local a adoptat în şedinţa din 30 iunie un proiect conform căruia peste 17.500 de burse şcolare vor fi acordate pentru semestrul al II-lea.
Potrivit hotărârii, vor fi date 15.064 de burse de merit de câte 100 lei/lună/elev pe perioada cursurilor şcolare, inclusiv pe timpul susţinerii examenului de bacalaureat, a celui de certificare a calificării profesionale şi pe perioada pregătirii practice. Pentru primii 10% dintre elevi în ordinea descrescătoare a mediilor pe fiecare nivel de clasă din fiecare unitate de învăţământ preuniversitar de stat din Sectorul 6, bursa de merit se majorează cu 400 de lei, cuantumul devenind de 500 de lei/lună.
‘Am schimbat metodologia de acordare a burselor de merit în Sectorul 6. Am scos pragurile de acordare a burselor care denaturau evaluarea şcolară (aveau ca efect vânarea notelor şi, câteodată, presiuni din partea unor părinţi pe profesori pentru a da note mai mari) şi am introdus competiţia reală. Astfel, vor beneficia de burse mărite, în valoare de 500 de lei pe lună primii 10% din elevi care învaţă cel mai bine. Vor primi burse mărite primii 10% din elevi în ordinea descrescătoare a mediilor pe fiecare NIVEL de clasă din fiecare unitate de învăţământ. Deci, ca să fie clar, elevii sunt în competiţie doar cu cei din şcoala lor, pe nivelul lor de învăţământ’, a scris Ciprian Ciucu, joi, pe Facebook.