Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că Ministerul Educaţiei le permite părinţilor să strângă bani pentru organizarea excursiilor din cadrul programului ‘Şcoala Altfel’, subliniind că, astfel, ministerul de resort ‘legalizează fondul clasei’.
Reprezentanţii asociaţiei au informat vineri, printr-un comunicat de presă, că 11 octombrie a fost publicat în Monitorul Oficial un nou document privind aprobarea metodologiei de organizare a programului ‘Şcoala Altfel’, la care au fost aduse câteva modificări. La articolul 6, alineatele 1 şi 6, li se permite părinţilor să contribuie cu fonduri financiare la activităţile din ‘Şcoala Altfel’, prin intermediul asociaţiilor de părinţi.
‘Activităţile Programului ‘Şcoala altfel’ sunt proiectate şi derulate în parteneriat cu elevi, alte cadre didactice, părinţi, reprezentanţi ai instituţiilor, autorităţilor, companiilor sau organizaţiilor nonguvernamentale locale, ţinând cont şi de resursele, inclusiv cele financiare, disponibile în unitatea de învăţământ’ – Art. 6 alin. 1
‘Părinţii pot decide să susţină financiar activităţile desfăşurate în cadrul programului Şcoala Altfel prin Asociaţia de părinţi cu personalitate juridică cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar sau pot face demersuri privind atragerea de resurse financiare extrabugetare. Este interzisă şi constituie abatere disciplinară implicarea elevilor sau personalului din unitatea de învăţământ în strângerea de fonduri de la părinţi sau prin gestionarea de fonduri Asociaţiei de părinţi utilizate în derularea programului Şcoala Altfel’ – Art. 6 alin. 6
AEC menţionează că în proiectul pus în dezbatere publică, excursiile în afara localităţii pe banii părinţilor erau interzise în ‘Şcoala altfel’.
Asociaţia Elevilor din Constanţa adaugă că intenţionează să deschidă acţiune în instanţă în cazul în care guvernanţii nu modifică textul legislativ privind programul ‘Şcoala Altfel’.
‘Aceste norme sunt neconstituţionale, încălcând principiul gratuităţii educaţiei, şi vor conduce la discrepanţe şi bullying între copiii cu părinţi care îşi permit costurile şi cei cu o situaţie financiară precară. Solicităm modificarea de urgenţă a textului legislativ şi vom ataca în instanţă această măsură discriminatorie, în caz contrar’, se mai menţionează în comunicatul AEC. AGERPRES / (AS – autor: Nona Jalbă; editor: Marius Frăţilă)