Mai multe asociaţii ale elevilor şi studenţilor afirmă că Administraţia Prezidenţială nu ar fi invitat toate organizaţiile ‘reprezentative’ la ultima conferinţă din cadrul proiectului ‘România Educată’, care a avut loc miercuri la Palatul Cotroceni, calificând această situaţie drept ‘dezamăgitoare’ şi solicitând transparenţă.
‘Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Mureş (AEM), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBC), Uniunea Studenţilor din România (USR) şi Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) condamnă Administraţia Prezidenţială pentru faptul că nu au invitat toate asociaţiile reprezentative ale elevilor şi studenţilor la ultima conferinţă din cadrul proiectului ‘România Educată’. (…) În ciuda implicării încă de la începutul proiectului, la întâlnire nu a fost invitat niciun reprezentant din partea asociaţiilor independente de elevi, respectiv din partea Uniunii Studenţilor din România şi a Uniunii Naţionale a Studenţilor din România’, se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES.
Potrivit acestor asociaţii, că situaţia este ‘dezamăgitoare’, având în vedere faptul că o dezbatere ‘eficientă’ se poate realiza ‘doar într-un mod transparent’, cu toţi actorii implicaţi.
‘Considerăm inoportun refuzul autorităţilor de a dialoga şi discuta cu beneficiarii primari ai sistemului de educaţie, atât preuniversitar, cât şi universitar. Având în vedere implicarea încă de la începutul proiectului în discuţii şi în grupuri de lucru, cât şi necesitatea realizării unei consultanţe calitative, reprezentative pentru întreaga comunitate de elevi şi studenţi, prezenţa reprezentanţilor organizaţiilor era necesară. Solicităm Administraţiei Prezidenţiale ca de acum încolo să nu mai ignore beneficiarii sistemului de învăţământ, să păstreze contactul şi dialogul cu toţi reprezentanţii, pentru a lua decizii cât transparente şi a da dovadă de interes real faţă de nevoile elevilor şi studenţilor!’, se susţine în comunicat.
Asociaţia Elevilor din Constanţa a făcut parte din proiect încă de la începutul său, ‘implicându-se în grupuri de lucru şi în scrierea sa’, potrivit preşedintelui, Ariana Dudună.
‘În timp ce numele programului promovează un nivel mai dezvoltat al comunităţii româneşti, se observă lipsa de consecvenţă şi planificare a unei conferinţe care are în mijloc tocmai actorii neinvitaţi. Uniunea Naţională a Studenţilor din România nu este uimită de astfel de gesturi, ci mai degrabă îngrijorată de perseverenţa şi lipsa de încredere pe care statul român o are în valorile tinere’, a transmis şi preşedintele UNSR, Ciprian Zamfir, citat în comunicat.
Conform preşedintelui Uniunii Studenţilor din România, Alexandru Vasile, primele aspecte de care ar trebui să dea dovadă o ‘Românie educată’ ar fi transparenţa decizională şi dialogul cu toate forurile de reprezentare ale studenţilor şi elevilor, iar la Cotroceni a fost organizată o ‘pseudo consultare’, care nu este ‘deloc relevantă’ pentru beneficiarii direcţi ai educaţiei.