Acasă93Asztalos Csaba (CNCD): Avem nevoie de predictibilitate în jurisprudenţa antidiscriminare

Asztalos Csaba (CNCD): Avem nevoie de predictibilitate în jurisprudenţa antidiscriminare

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, consideră că este nevoie de predictibilitate în ceea ce priveşte deciziile instanţelor în procesele privind discriminarea.

‘Avem nevoie de predictibilitate în jurisprudenţă, la instanţele de judecată, şi aici rămâne provocarea în viitor, dar sesizez că România a avut o deschidere faţă de această legislaţie, în special după 2005, nu pot să nu constat că magistraţii nu au avut o deschidere faţă de lege, să înveţe, să dezvolte jurisprudenţă’, a spus Asztalos Csaba cu ocazia dezbaterii online prilejuită de lansarea proiectului ‘Consolidarea accesului la justiţie pentru victimele discriminării şi infracţiunilor motivate de ură’.

În ceea ce priveşte cadrul legal şi cadrul instituţional, el consideră că România a atins un nivel competitiv raportat la standardele internaţionale, dar că provocarea rămâne la nivel instituţional – şi anume menţinerea gradului de independenţă a instituţiei şi funcţionalitatea din perspectiva resurselor – atât materiale, cât şi umane.

‘Ca evoluţie, din 2002 şi până în prezent, apreciez că (…) am avut o evoluţie, în sensul în care am reuşit să introducem pe agenda publică subiectul egalităţii, nediscriminării şi să facem funcţional cadrul legislativ şi, în general, am reuşit să punem în mişcare acele rotiţe ca să nu fim în situaţia să avem cadru legislativ, dar el nu se aplică. Ce mai avem – am acumulat un fond de cunoaştere şi o bază de date imensă în aceşti 19 ani şi nu avem suficiente resurse ca să diseminăm, să prelucrăm aceste baze de date’, a mai spus Asztalos Csaba.

El a anunţat că CNCD pregăteşte un calendar al anului 2022 în care să marcheze 20 de ani de la înfiinţarea instituţiei şi se lucrează la o serie de evenimente, chiar dacă acest lucru este îngreunat din cauza pandemiei.

‘Avem nişte idei în a arăta aceşti 20 de ani şi a ne folosi de ceea ce s-a acumulat. Îmi place să cred că am reuşit să devenim o instituţie funcţională, de drepturile omului şi, spre deosebire de alte instituţii de drepturile omului, am reuşit să avem poziţii conforme cu standardele internaţionale şi să ne asumăm aceste poziţii publice, fie că vorbim de referendumul pentru familie sau de certificatul verde, în zilele astea’, a afirmat Asztalos Csaba.

Asociaţia ACCEPT, alături de partenerii săi Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Intersex Iceland, a organizat, joi, conferinţa de lansare a proiectului ‘Consolidarea accesului la justiţie pentru victimele discriminării şi infracţiunilor motivate de ură’, o iniţiativă care vizează consolidarea şi dezvoltarea Coaliţiei anti-discriminare (CAD).

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks