Tinerii muzicieni se pot înscrie pentru participarea la ediţia 2022 a Concursului Internaţional George Enescu pe site-ul www.festivalenescu.ro (înscriere) la una dintre cele patru secţiuni – vioară, violoncel, pian şi compoziţie, termenul limită fiind 15 aprilie 2022, anunţă organizatorii evenimentului.
Potrivit unui comunicat transmis miercuri AGERPRES, ca urmare a experienţei reuşite a ediţiei hibrid din 2020-2021, organizatorii au schimbat structura competiţiei, ediţia a XVIII-a urmând a avea o singură etapă online, în mai 2022, semifinalele şi finalele fiind programate în perioada 3 – 18 septembrie 2022, la Ateneul Român.
Înscrierea se face prin completarea unui formular, iar jurizarea pentru prima etapă a concursului va avea loc online prin analizarea înregistrării video trimise de concurenţi. Aceasta se va desfăşura în perioada 1 – 20 mai 2022.
Pentru prima oară în istoria evenimentului, concurenţii înscrişi la vioară, violoncel şi pian care vor trece de etapa online vor ajunge direct în semifinală.
Toate înregistrările video vor fi disponibile gratuit pe www.festivalenescu.ro şi vor putea fi urmărite de publicul meloman.
Din juriile Concursului Enescu 2022 fac parte muzicieni apreciaţi, cărora li se adaugă, în premieră, patru specialişti de la celebra universitate Juilliard din Statele Unite ale Americii.
Ediţia de anul viitor se va deschide la Ateneul Român pe 3 septembrie cu un concert de gală susţinut de Filarmonica George Enescu, sub bagheta maestrului Peter Ruzicka, cu o premieră internaţională: An Axe For The Frozen Sea de Karlo Margetic, lucrare premiată la secţiunea compoziţie în ediţia precedentă a Concursului Enescu. Din program face parte şi Triplul concert pentru vioară, violoncel şi pian de Ludwig van Beethoven în interpretarea câştigătorilor ediţiilor anterioare.
În programul acestei ediţii sunt incluse 19 recitaluri şi concerte, reprezentând atât etape de concurs, cât şi recitaluri extraordinare susţinute de muzicieni remarcabili, membrii ai juriilor. De asemenea, cei trei câştigători ai ediţiei anterioare vor reveni pe scena Ateneului în calitate de solişti.
Finalele concursului vor fi dirijate de trei muzicieni de seamă ai scenei internaţionale. Wilson Hermanto, dirijor principal invitat al Orchestrei Cameristi della Scala, revine la Concursul Enescu pentru finala secţiunii vioară. Tito Munoz, director muzical al Simfoniei Phoenix şi Case Scaglione, director muzical al Orchestrei Naţionale d’Ile de France vor participa în premieră la Concursul Enescu pentru finalele secţiunilor de violoncel, respectiv pian.
Valoarea totală a premiilor este de 120.000 de euro, fiind incluse şi promovarea internaţională şi lansarea artistică a celor mai talentaţi concurenţi. Câştigarea locului I la Concursul Enescu 2022 este biletul de acces pe scena Festivalului Internaţional George Enescu ediţia 2023 – cei mai talentaţi dintre concurenţi vor avea oportunitatea de a concerta în ediţia următoare a festivalului alături de unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii.