Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care celebrează şi recompensează anual realizările cinematografiei româneşti, anunţă apelul de înscrieri pentru categoriile de documentar şi scurtmetraj ale ediţiei cu numărul 16, programată în luna aprilie.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, data limită pentru înscrieri este 4 februarie, iar nominalizările vor fi anunţate în luna martie.
Filmele româneşti produse în România sau realizate în regim de coproducţie, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera naţională în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie şi care au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet, precum şi cele care au avut premiera pe o platformă VOD sunt producţiile pe care juriul le va lua în considerare pentru nominalizare.
Potrivit sursei citate, 24 de lungmetraje, filme de ficţiune şi documentare lansate în cinema în cursul anului 2021 îndeplinesc criteriile de eligibilitate şi vor putea fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2022.
Pentru înscriere, producătorii şi realizatorii de film din România sunt invitaţi să completeze fişa tehnică disponibilă online pe
https://premiilegopo.ro/inscrieri.
Regulamentul Premiilor Gopo poate fi consultat pe site-ul oficial: https://premiilegopo.ro/regulament.
Printre producţiile eligibile pentru titlul de Cel mai bun film românesc se regăsesc la ediţia din acest an filme prezentate şi premiate în marile festivaluri, precum ‘Babardeală cu bucluc sau porno balamuc’, distins cu Ursul de Aur în cadrul Berlinalei 2021, ‘Malmkrog’, în regia lui Cristi Puiu, desemnat în 2020 Cel mai bun regizor în secţiunea Encounters a prestigiosului eveniment cinematografic, ‘Otto barbarul’, prezentat în premieră mondială în Competiţia Festivalului de la Sarajevo 2020 şi distins cu Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj la TIFF 2021, filme cu succes de public precum ‘Tabăra’ sau ‘Tata mută munţii’, dar şi documentare foarte apreciate precum ‘România sălbatică’, ‘Ieşirea trenurilor din gară’ şi ‘Casa cu păpuşi’.
Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite în luna martie de un juriu de preselecţie format din 11 profesionişti din domeniul cinematografic. După anunţul nominalizărilor, peste 650 de profesionişti activi din toate domeniile industriei autohtone de film vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2022, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de firmă de audit şi consultanţă PwC România.
Gala Premiilor Gopo 2022 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Babel Communications.